Author picture

KONTINENTALNI POKAL

V prvem članku povezanem z novo sezono pred dnevi smo navijačem in javnosti povedali, da bodo HDD SIJ Acroni Jesenice v novi sezoni nastopale tudi v t.i. Kontinentalnem pokalu (uradno: IIHF Continental Cup). Najprej bi navijačem in javnosti radi predstavili povzetek kriterijev, ki jih za sodelovanje v tem pokalu predpiše mednarodna hokejska zveza (IIHF).

Osnovni kriteriji

Če iz kakršnegakoli razloga v Kontinentalnem pokalu iz posamezne države članice ne nastopi nacionalni prvak, ima nacionalna zveza (v tem primeru Hokejska zveza Slovenije) pravico v skladu z naslednjimi kvalifikacijskimi merili prijaviti drug klub:
a) zmagovalec rednega dela sezone,
če državni prvak ni na voljo in je zmagovalec rednega dela sezone druga ekipa
b) poraženi finalist
in če tudi ta ni na voljo, potem
c) zmagovalec nacionalnega pokala, če takšno tekmovanje v državi obstaja

HDD SIJ Acroni Jesenice so bile v minuli sezoni najvišje uvrščena ekipa rednega dela sezone, zato nam je HZS podelila pravico nastopa v kontinentalnem pokalu.

Posnetek zaslona 2024 05 29 081504

Datumi igranja krogov celinskega pokala IIHF so določeni v skladu s členom 2.3 veljavnega pravilnika o Kontinentalnem pokalu. Razporeditev temelji na dveh (2) najboljših rezultatih predstavnikov (klubov) vsake posamezne nacionalne hokejske zveze, doseženih v zadnjih treh (3) sezonah celinskega pokala (2024, 2023, 2022). Vsaka nacionalna hokejska zveza, ki v omenjenih sezonah ni sodelovala v Kontinentalnem pokalu, bo po zaključku obdobja za prijavo po lastni presoji IIHF uvrščena na seznam sodelujočih ekip v letošnji izvedbi Kontinentalnega pokala.

Prilagamo razvrstitev pred začeto sezono, ki pa ni zavezujoča in jo lahko IIHF tudi spremeni glede na prijave, ki jih za sodelovanje v tekmovanju sprejme.

1) Kazahstan
2) Danska
3) Poljska
4) Velika Britanija
5) Slovaška
6) Francija
7) Italija
8) Latvija
9) Madžarska
10) Slovenija

11) Ukrajina
12) Romunija
13) Srbija
14) Litva
15) Estonija
16) Hrvaška
17) Belgija
18) Turčija
19) Islandija
20) Španija

21) Bolgarija
22) Norveška
23) Nizozemska
24) Izrael

Klubi iz nacionalnih zvez, uvrščenih med 21. in 24. mesto se štejejo za nadomestne in bodo samodejno premaknjeni višje, če bi katerikoli klub iz nacionalnih zvez, ki so uvrščene med 1 in 20, zavrnil sodelovanje.

Kot je določeno v členu 1.2, so razpoložljiva mesta in uvrstitve dodeljene višje uvrščenim nacionalnim zvezam, dokler ni dosežena maksimalna udeležba 20 klubov.

Prijavljeni klubi lahko gostijo turnir skupinske faze. Tak turnir IIHF subvencionira v višini 40.000 USD, glede na razvrstitve pa so na vsakem turnirju proporcionalno nagrajeni tudi klubi. Klub lahko ponudi organizacijo turnirja v dveh različnih krogih. IIHF si pridržuje pravico, da po potrebi prestavi klube iz enega kroga v drugega, da se zagotovita dva gostitelja na krog.

Postopek prijave za finale celinskega pokala IIHF 2025 se začne po zaključku tretjega kroga.

Razvrstitev ekip in oblika tekmovanja

Kontinentalni pokal poteka po turnirskem sistemu v štirih krogih z napredovanjem zmagovalcev iz nižjega v višji krog. Vsak krog Kontinentalnega pokala se igra kot ločen turnir.
Ekipe IIHF po lastni presoji razvrsti po vrstnem redu, pri čemer si IIHF pridržuje pravico, da ekipe razporedi v določene kroge. Kriteriji, kot so npr. rezultati preteklih sezon, moč kluba in geografska lega, bodo upoštevani.

Krogi celinskega pokala se igrajo od petka do nedelje v naslednjih koledarskih tednih:

Prvi krog: 38. teden leta 2024
Drugi krog 41. ali 42. teden leta 2024
Tretji krog 46. teden leta 2024
Finalni krog 2. ali 3. teden leta 2025

Datumi se lahko spremenijo po presoji IIHF.

Mednarodna hokejska zveza določi kot organizatorje turnirjev klube, ki so upravičeni do sodelovanja na določenem turnirju in jih izbere med drugimi na podlagi organizacijskih pogojev (dvorana, hoteli, prevozi, osebje), ekonomskih in geografskih pogojev ter izkušenj z organizacijo podobnih turnirjev in zanesljivosti.

spletna stran 1

Pravila tekmovanja

Zmagovalci turnirjev v prvem in drugem krogu napredujejo v naslednji krog po formatu celinskega pokala IIHF. Zmagovalci in drugouvrščeni v tretjem krogu (polfinale) se uvrstijo v finale in bodo rangirani glede na število točk, ki so jih osvojili v polfinalu.

Kontinentalni pokal bo potekal v skladu s statutom in pravili IIHF, Uradnim pravilnikom IIHF, ustreznimi določbami kodeksov/predpisov IIHF in pravilnika celinskega pokala IIHF.

Vsak turnir v skupinskem delu bo potekal v formatu enega kroga v katerem se bodo ekipe med seboj pomerile enkrat v treh zaporednih dneh (od petka do nedelje). Finale celinskega pokala bo odigran v štirih dneh (od četrtka do nedelje).

Vse tekme morajo imeti zmagovalca. Če je rezultat po 60 minutah rednega dela izenačen, se izvede petminutni podaljšek ob igri 3 na 3, velja pa tudi pravilo zlatega gola. Če v podaljšku ni dosežen noben gol, se izvedejo kazenski streli po postopku IIHF za streljanje kazenskih strelov.

Točke se dodelijo na naslednji način:
– 3 točke ekipi, ki je zmagala v rednem delu tekme, ki traja 60 minut.
– 2 točki, ekipi, ki zmaga v podaljšku ali po postopku IIHF Penalty-Shot (kazenskih strelih)
– 1 točka ekipi, ki izgubi v podaljšku ali po postopku IIHF za izvajanje kazenskih strelov
– 0 točk za ekipo, ki izgubi tekmo v rednem delu, ki traja 60 minut.

Neudeležba

Če ekipa odstopi od sodelovanja ob priliki organizacijskega sestanka in/ali
a) turnirji prvega, drugega ali tretjega kroga, bo kaznovana z denarno kaznijo 5.000 CHF, ali
b) turnirjem zaključnega kroga, bo kaznovana z denarno kaznijo 15.000,- CHF.
… v obeh primerih pa bo izključena iz Kontinentalnega pokala v naslednji sezoni, v kateri bi bila upravičena do sodelovanja. V takem primeru si IIHF pridržuje pravico suspendirati v naslednji sezoni vse klube iz države, iz katere prihaja klub, ki umakne svoje sodelovanje. Če ekipa odstopi od sodelovanja na katerem koli turnirju manj kot štirinajst dni pred njegovim začetkom, se kazen podvoji. Če je mogoče, se umaknjena ekipa nadomesti z drugo ekipo.

spletna stran 3

Kapacitete in zahteve

Specifikacija ledene ploskve mora biti v skladu z uradnim pravilnikom IIHF in mora biti pripravljena za uporabo en dan pred začetkom turnirja in mora ostati vzdrževana v takšnem stanju ves čas trajanja turnirja.

Moč svetlobe v dvorani, kjer je ledena ploskev mora biti vsaj 1200 luksov, v času treningov ekip 600 luksov.

Gostitelj je dolžan zagotoviti zadostno količino električne energije za organizacijo in prenos turnirja. Gostitelj mora imeti na voljo omrežje za izredne razmere ter načrt oskrbe z električno energijo, ki ga odobri IIHF. Porabo električne energije, ki jo potrebujejo morebitne TV in reporterske ekipe, mora zagotoviti organizator,  vendar jo plača stranka, ki je zanjo zaprosila.

Gostitelj mora zagotoviti skladnost z nacionalno okoljsko zakonodajo, ki se nanaša na dvorano. Gostitelj sprejme vse razumne ukrepe za preprečevanja kajenja v dvorani in preprečevanje uporabe zvočnih rogov (vuvuzel). Gostitelj zagotovi, da se na območju, ki je pod njegovim nadzorom, take zvočne naprave ne prodajajo.

Gostitelji brez predhodne odobritve IIHF ne smejo razdeljevati daril.

V dvoranah mora biti na vseh turnirjih nameščen ustrezen sistem za video pregled, ta pa mora biti za pregled spornih situacij na voljo sodnikom na ravni ledene ploskve. Organizator mora zagotoviti tudi ustreznega operaterja, ki lahko upravlja s sistemom za video pregledovanje in sodnikom zagotovi, da bodo na tekmah na zahtevo posredovali ustrezne posnetke za oceno.

Na finalnem turnirju mora biti ustrezen sistem za video pregled nameščen tudi v ločenem prostoru v dvorani. IIHF za finalni turnir dodeli svetovalca za video pregled, ki lahko upravlja sistem za videopregledovanje in komunicira s sodniki na ledu prek komunikacijskega sistema. Zaslon za pregledovanje situacij, opisan v Pravilu IIHF št. 37, mora biti nameščen na ledeni ploskvi v prostoru za zapisnikarje.

Gostitelj mora na zahtevo zagotoviti zadosten in primeren prostor in infrastrukturo v areni za kakršno koli televizijsko in radijsko oddajanje. Infrastruktura za oddajanje med drugim vključuje razpoložljivost elektrike, telefonskih linij, internetnih povezav in televizijskih naprav, kot so podesti za kamere in namestitve kamer pri stropu (npr. kamera za video pregled), stenah itd. Gostitelj po potrebi zagotovi prostor za televizijske studie na zahtevo ustreznih televizijskih hiš, vendar pri tem ne sme zmanjšati kapacitet za gledalce.

IMG 2796

Javne površine v dvoranah in neposredni bližini morajo biti na voljo za dejavnosti kot so oglaševanje, promocija izdelkov in splošne informacije. V primeru, da je za dejavnosti v skladu z navedenim potrebno dovoljenje javnih organov, mora gostitelj zaprositi za takšno dovoljenje v imenu IIHF.

Storitve

Gostitelj mora za vse sodelujoče ekipe in uradne osebe na tekmi zagotoviti naslednje storitve:
– servisiranje opreme,
– brušenje drsalk,
– pranje (vključno s pralnimi vrečami) za drese in spodnje perilo po vsaki tekmi in treningu,
– brisače za tekme in treninge,
– zadostno število ploščkov (približno 50 na ekipo) za treninge in ogrevanje pred tekmo. IIHF zagotovi uradne igralne pake za posamezne tekme
– pijačo in prigrizke, ki se dostavijo v garderobe na tekmah in treningih
in
– storitev čiščenja garderob, hodnikov, klopi za igralce in kazenskih klopi po ogrevanju in po zaključkih posameznih tretjin.

Protokolarni program

Gostitelj mora zagotoviti zadostno število ustreznega osebja, da se zagotovi izvajanje IIHF-ovih protokolov.

Nastanitev in prehrana

Gostitelj je dolžan zagotoviti nastanitev in polni penzion (zajtrk, kosilo, večerja) uradnim udeležencem turnirja. Uradni udeleženci so upravičeni do nastanitve in prehrane v standardnih hotelih od poldneva (vključno s kosilom) dan pred turnirjem do dneva po zaključku turnirja (vključno z zajtrkom), razen če ni v nadaljevanju določeno drugače. Hotele, v katerih bodo uradni udeleženci bivali med turnirjem, mora odobriti IIHF.

Gostitelj je dolžan izpolniti dodatne zahteve za hotelske sobe za uradne udeležence, in sicer na stroške posameznega udeleženca.  Gostitelj je dolžan v imenu IIHF opraviti rezervacije tudi za osebe, kot so med drugim fotografi in novinarji ter gostje, in partnerji.

Vsi uradni udeleženci turnirja so upravičeni do zajtrka v svojih hotelih. Zajtrk za sodelujoče ekipe se postreže v rezerviranem prostoru za zajtrk ali v zasebni sejni sobi z namenskim samopostrežnim zajtrkom. Gostje hotela ne smejo motiti ekip med obroki. Za kosilo morajo biti na voljo topli obroki, enako velja za večerjo. po večernih tekmah morajo obroki biti na voljo do polnoči.

Gostitelj mora zagotoviti, da so izpolnjeni standardi za prehrano in hidracijo, določeni v pravilniku IIHF o medicinskih predpisih.

Uradni udeleženci

Če je mogoče, morajo biti vse sodelujoče ekipe nastanjene v istem hotelu. Če je le mogoče, morajo biti IIHF-ov predstavnik turnirja in sodniki tekem prav tako nastanjeni v hotelu za ekipe. Vsaki ekipi se zagotovijo enoposteljne sobe in dvoposteljne sobe (z dvema ločenima posteljama). Gostitelj si mora po svojih najboljših močeh prizadevati, da pridobi dodatne sobe
za delegacije ekipe na stroške zadevnega kluba. Kadar so ekipe nastanjene v več kot enem hotelu, morajo biti hoteli enakovrednih kategorij.

Organizator mora za posamezno prijavljeno ekipo na turnirju zagotoviti:
12 dvoposteljnih sob (z dvema ločenima posteljama), 4 enoposteljne sobe (20 igralcev, 2 vratarja, 6 uradnih oseb).

Za sodelujoče ekipe je treba zagotoviti konferenčne sobe v hotelu, te pa morajo biti opremljene s flipchartom, televizorjem s HDMI  vhodom in kablom (min. zaslon 61 cm) ali projektorjem s kablom HDMI.

Vsem sodnikom se zagotovi nastanitev, ki se začne dan pred prvo tekmo in zaključi dan po zaključku turnirja. Sodnikom se zagotovijo sobe kot je navedeno spodaj:

 • turnirji  prvega kroga: 1 enoposteljna soba 4 dvoposteljne sobe (2 postelji)
  turnirji 2. – 3. kroga 1 enoposteljna soba 5 dvoposteljnih sob (2 postelji)
  turnir zaključnega kroga 3 enoposteljne sobe 5 dvoposteljnih sob (2 postelji)

Gostitelj mora na zahtevo brezplačno zagotoviti ustrezne hotelske sobe za predstavnike IIHF in goste:

 • predsednik IIHF s soprogo: 1 apartma
  predsednik turnirja IIHF s soprogo: 1 enoposteljna soba
  generalni sekretar IIHF s soprogo: 1 enoposteljna soba
  dva predstavnika pisarne IIHF: 2 osebi IIHF – 1 enoposteljna soba

Zdravniški nadzornik IIHF, ki je dodeljen na turnir, ima na voljo eno (1) enoposteljno sobo en (1) dan pred začetkom turnirja.

Dodeljeni osebi, ki dela za statistično službo IIHF, se zagotovi eno (1) enoposteljno sobo en dan pred začetkom turnirja do dneva po njem.

Prevozi

Gostitelj mora uradnim udeležencem, ki so navedeni na seznamu, zagotoviti kopenski prevoz od trenutka, ko udeleženci prispejo na najbližje letališče, ki ga je odobril IIHF, do njihovega odhoda po zaključenem turnirju za posameznega udeleženca. Uradni udeleženci so sami odgovorni za to, da priletijo do letališča, ki ga je odobrila IIHF. Ob prihodu je za nadaljnje prevoze je odgovoren gostitelj. Gostitelj mora zagotoviti tudi prevoze med hoteli in dvoranami za tekme, treninge in ostale morebitne uradne dogodke na turnirju ter med hoteli in najbližjim letališčem, ki ga je odobril IIHF.

Zahtevane so naslednje oblike prevoza:
– namenski avtobusi in kombiji za prevoz prtljage za ekipe, če je to potrebno,
– avtobusi, minibusi in avtomobili z lokalnimi vozniki za uradne osebe na tekmah,
– prevoz med hoteli in dvoranami,
– ustrezen prevoz za predsednika turnirja, nadzornike IIHF, IIHF osebje, statistično osebje IIHF in druge ustrezno pooblaščene osebe ter
– v neposredni bližini arene je treba zagotoviti dostop do parkirišča za eno vozilo. vsake sodelujoče ekipe.

111

Navodil in zahtev za organizacijo turnirjev s strani IIHF je še približno dvakrat toliko, kot smo jih ponudili bralcem. Strnili smo le nekaj najbolj osnovnih.

Zakaj tako? Ker so se v preteklosti že pojavljala vprašanja, zakaj Jesenice same ne organizirajo enega od turnirjev. Bralci si bodo po prebranem sami znali odgovoriti, ali Dvorana Podmežaklo ustreza zahtevam za organizacijo takega turnirja ter ali je na Jesenicah ter v okolici dovolj kapacitet in podpore lokalnega okolja za izvedbo takega turnirja.

Za konec pa bralcem le še ponudimo na vpogled predvideno tekmovalno shemo in jih prosimo za komentar videnega in prebranega. Sicer pa, saj veste:

ENA EKIPA, ENO SRCE!

2025 CC Season program page 0001

Avtor: MArko LUKAN, 29. maj 2024

Delite s prijatelji

Povezano