Author picture

Železarji v sezoni 2020-21 (2. del)

Nadaljujemo s pregledom dosedanjega poteka sezone 2020-21. Tokrat se bomo dotaknili letošnjega pokala Slovenije, ki se je med 17. in 19. 9. 2020 odvijal v ledeni dvorani Tivoli.

Za ogrevanje visoka zmaga proti lisjakom iz Maribora

Železarji so se na ledeno ploskev prenovljene dvorane Tivoli prvič podali v četrtek, 17. 9. 2020, ko jim je nasproti stala ekipa Maribora. Vloga velikih favoritov je jasno pripadala Železarjem, pri katerih je tekmo v vratih začel Urban Avsenik. Nasproti mu je stal 33-letni Jure Verlič, ki se je v svoji karieri med drugim dokazoval tudi na Češkem in v Franciji. V vrstah Maribora velja omeniti tudi glavnega moža kluba, Mitjo Robarja, ki je bil med letoma 2006 in 2011 nepogrešljivi člen obrambe Jeseničanov. V 5. sezonah, ki jih je prebil na Gorenjskem, je v rednem delu EBEL lige dosegel okroglih 100 točk (25 zadetkov in 75 podaj). V njegovi zadnji sezoni na Jesenicah je bil tudi kapetan Železarjev. V rdečem dresu se je veselil kar štirih zaporednih naslovov državnih prvakov, med letoma 2008 in 2011.

DJF 0027

Vratar Maribora Jure Verlič, je imel ogromno dela proti Jeseničanom. Foto: Domen Jančič

Jeseničani so odločno vstopili v četrtfinalni obračun z lisjaki. Prvi gol jim je uspelo doseči že v 2. minuti, uspešen je bil Djumič. Sledile so minute Verliča, ki je uspešno ukrotil vse poskuse Železarjev do konca tretjine. V nadaljevanju so jeseničani stopili na “gas” in dodobra načeli mrežo Maribora. Najprej je zadel kapetan Tavželj, za tem pa je bil dvakrat uspešen Djumič, ki je tako že v 40. minuti srečanja dosegel hat-trick. V zadnji tretjini so Železarji utrujenega Verliča premagali še štirikrat. Dvakrat je bil uspešen Jezovšek, po enkrat pa Hebar in Tomaževič. Jeseničani so se tako pričakovano uvrstili v polfinale pokala. Žreb je določil, da so se naslednji dan pomerili proti zmagovalcem para HK SŽ Olimpija – HD Hidria Jesenice. Ljubljančani so tekmo zanesljivo dobili (zmagali so z 8:0) in na sporedu je bil nov večni derbi.

Izjemna kolektivna predstava in fantastični Us za finale pokala

Manj kot teden dni po zmagi na poletni blejski ligi, so se Jeseničani znova pomerili z večnimi tekmeci iz Ljubljane. Avsenika je v vratih pričakovano zamenjal Us, nasproti pa mu je stala finska okrepitev v vratih Olimpije, 25-letni Paavo Hölsä. Tekma v Tivoliju za gledalce ni bila ravno atraktivna. Namesto zadetkov, smo spremljali taktični obračun, ki ga je krasila izjemna požrtvovalnost Železarjev v obrambi. Svoje je dodal še Us, ki je napadalce Olimpije s svojimi obrambami spravljal v obup. Redni del tekme se je končal z nepopularnim rezultatom 0:0. Sledil je 5-minutni podaljšek, ki prav tako ni prinesel odločitve o potniku v finale, zato so bili v Tivoliju na vrsti kazenski steli

Izvedba kazenskih strelov:

Jezovšek X / Sotlar X

Hebar X / Zajc X

Šturm ✓ / Čepon X

Djumič X / Čimžar X

Svetina X / Pance X

DSC 9178

Kader, vreden zlata. Jeseničani so se po kazenskih strelih veselili nove zmage proti Olimpiji. Foto: Domen Jančič

Edini uspešni izvajalec kazenskih strelov je bil Jaka Šturm, ki je v 3. seriji rutinirano premagal Hölso. Na drugi strani je Us obranil vseh 5 poskusov Ljubljančanov in nepopisno veselje v taboru Železarjev se je lahko začelo. Zmaga rdečih je bila usodna za tedanjega trenerja zelenih, Iva Jana, ki je tako po le nekaj tednih ostal brez službe na Celovški 25.

Glavni junak srečanja, Žan Us, je bil takole navdušen po koncu tekme:

“Tekma je bila zelo težka, vseh 65 minut smo garali. Ekipa je pokazala res velik karakter, srce, tako kot govori tudi naš slogan. Vsi smo se borili, toliko blokiranih strelov še nikoli nisem videl. Res vsi dihamo za enega in zmaga je bila res zelo prigarana.”.

Zmaga proti Olimpiji za finale pokala. Avtor: HOKEJ TV

Visoka zmaga proti Bledu za osvojeno drugo pokalno lovoriko v zgodovini kluba

Jeseničani so pokalno lovoriko lovili proti prvovrstnemu presenečenju turnirja – ekipi HKMK Bled. Blejčani, ki jih vodi nekdanji Železar Toni Tišlar, so v četrtfinalu gladko premagali ekipo Celja, za tem pa so v polfinalu presenetili še Triglav. Slavili so zmago s 3:2 in si za nagrado prislužili vstopnico za veliki finale.

DJF 0436

Varovanci Mitje Šivica so že v 1. tretjini napolnili mrežo Pie Dukarič. Foto: Domen Jančič

Finalna tekma v ledeni dvorani Tivoli se je začela po pričakovanjih. Mrežo Bleda je v 6. minuti načel Djumič. Minuto kasneje je bilo že 2:0, vodstvo je povišal Sodja. Jeseničani so neprestano napadali vrata Bleda, ki jih je branila 20-letna Pia Dukarič, talentirana slovenska vratarka, ki svojo kariero načrtuje v Združenih državah Amerike. Do konca tretjine so Železarji nasuli kar 5 zadetkov, uspešni so bili še Jezovšek, Hebar in Šturm. Po prejeti petardi v 1. tretjini, se je Tišlar odločil za menjavo v vratih. Dukaričevo je zamenjal komaj 16-letni Mark Justin, ki je prvič na tekmi klonil v 25. minuti, ko ga je z drugim golom na tekmi premagal Jezovšek. Na polovici tekme je prišlo do spremembe tudi v vratih Jesenic. Us je dobil zaslužen počitek, med vratnici pa je še drugič v treh dneh vstopil Avsenik. Do konca tretjine je bil drugič na tekmi uspešen še Hebar in na semaforju je kazalo 7:0. V zadnji tretjini je ekipi Bleda uspelo doseči častni zadetek. Gol je dosegel komaj 15-letni Urban Podrekar, ki se mu obeta svetla hokejska prihodnost.

DJF 0792 scaled 1

Veselje Železarjev ob osvojenem pokalu Slovenije. Foto: Domen Jančič

Železarji so se več kot zasluženo veselili svojega drugega naslova pokalnih prvakov. Prvega so osvojili v sezoni 2017/18, ko so v Celju s 3:0 premagali večne tekmece iz Ljubljane. V 185. odigranih minutah so naši fantje prejeli le 1 zadetek, dosegli pa kar 16. Najboljša strelca na pokalu sta bila Djumič in Jezovšek, ki sta dosegla 4 zadetke, Hebar je dosegel enega manj.

Posnetek finala pokala in veselja Železarjev ob osvojenem naslovu. Avtor: HOKEJ TV

Delite s prijatelji

Povezano