Borbeni Železarji z zmago odprli četrtfinalni dvoboj

HDD SIJ Acroni Jesenice – HC Gherdeina valgardena.it 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

AHL, četrtfinale, 1. tekma

Nedelja, 28. 3. 2021, ob 17.30

Zdaj gre zares! Jeseničani so nocoj v Podmežakli začeli četrtfinalni boj proti ekipi Gardene, ki je za vstop v končnico z 2:0 v zmagah premagala ekipo Feldkircha. Tribune Podmežakle je skozi srečanje krasilo na stotine rdečih balonov, svoje pa so s transparenti pristavili tudi najzvestejši navijači.

Naveza Djumič-Urukalo poskrbela za zasluženo vodstvo

V prvih 10. minutah smo pričakovano gledali izenačen obračun. Tempo na obeh straneh je bil kar visok. Na začetku 3. minute je bil po naletu izključen Kočar, v 7. minuti pa na drugi strani Tomasini. Obe ekipi si ob številčni premoči večjih priložnosti nista priigrali. Sledilo je nekaj minut tipičnega play off hokeja in hokejisti obeh ekip so se le redko znašli v priložnostih. Ob koncu 14. minute se je Železarjem prvič odprlo malce več prostora, kar so izkoristili na fantastičen način. Djumič je na levi strani opazil luknjo v sredini in podal do Urukala, ta pa je z odličnim strelom prerešetal mrežo Smitha. Do zaključka tretjine so imeli Železarji rahlo premoč, a ostalo je pri minimalnem vodstvu.

Zanimiva tretjina postregla s po enim golom na vsaki strani

V 2. tretjini so prvi zapretili gostje, a McGowan je na srečo zadel le prečko. V 26. minuti je odličen samostojni prodor uspel Jezovšku, ki je zadel z nogo in zato sta glavna sodnika Groznik in Lešnjak gol razveljavila. Jeseničani so postajali vse boljši nasprotnik. V 30. minuti so dočakali svoj drugi power play na tekmi. Dobro so napadali, enkrat že povsem izigrali obrambo Gardene, a je strel Hebarja z izjemno reakcijo ulovil Smith. A naši fantje niso prenehali z napadi in nagrada je prišla le minuto kasneje, ko je Patrik Rajsar z leve strani lepo podal proti nepokritemu Perčiču, ta pa je brez težav plošček poslal za mrežo sicer odličnega kanadskega Italijana. V Podmežakli je za tem sledil drugi power play gostov, izključen je bil Urukalo. Tokrat so kmalu po izteku kazni zadeli hokejisti Gardene. Podajo Sullmanna je v zraku Wilkins spretno preusmeril za hrbet Usa. S tem je Gardeno pred zadnjo tretjino znova vrnil v igro.

Jeseničani na krilih izjemnega Usa do prednosti v seriji

Jeseničani so v zadnjo tretjino vstopili z igralcem več, a nevarnih strelov na vrata Gardene ni bilo. V 4. minuti nadaljevanja so Železarji izgubili ploščico v srednji tretjini in hokejisti Gardene so zdrveli v napad. Tokrat se je z izjemnim posredovanjem izkazal Us, ki je gostujočemu napadalcu Glücku preprečil izenačujoči zadetek. Tudi v naslednjih minutah so se gostje nekajkrat znašli v priložnostih. Po izključitvi Kočarja v 50. minuti so imeli na voljo tudi power play, a obramba rdečih je svoje delo opravila z odliko. Sledilo je nekaj minut zatišja, potem pa je bila znova na vrsti dramatična končnica tekme. Dobri dve minuti pred iztekom rednega dela je vrata Gardene zapustil Smith. Pritisk gostov je bil zelo močan. Naprej so skoraj minuto brez premora oblegali naša vrata, a je bil prevelika ovira izjemni Žan Us. Ta se je z odličnimi posredovanji izkazal tudi v zadnji minuti. Gostom je nato zmanjkalo časa za izenačenje, za nameček pa je Jezovšek prav v zadnji sekundi z zadetkom v prazno mrežo potrdil prvo, izredno pomembno zmago v četrtfinalnem obračunu z Gardeno.

Odlični Žan Us je takole na kratko pokomentiral današnjo zmago:

“Tako kot sem rekel že pred srečanjem, smo vedeli, da tekma ne bo lahka. Tako bo tudi na vseh preostalih tekmah play off-a, vse tekme bodo verjetno napete do konca. Na to smo bili danes tudi pripravljeni. Mislim, da smo igrali zelo disciplinirano. Dobro smo se borili. Nasprotniki so ob koncu tekme spet izgubljali, potegnili vratarja iz vrat. Močno so pritisnili in morali smo se metati pod ploščke in jih blokirati, kar nas odlikuje že skozi celotno sezono. Zmaga na prvi tekmi je za samozavest zelo dobra, ker če bi se odpravili na gostovanje z zaostankom v seriji, bi bilo zagotovo težje. Tako pa smo si priigrali zelo lepo popotnico pred torkovo tekmo.”

Delite s prijatelji

Povezano