Author picture

Gaber Glavič: “Čas je, da Jesenice stopijo skupaj in v čim večjem številu podprejo ekipo na ledu.”

Gaber, trenutno poteka tako imenovani reprezentančni premor. Kar nekaj jeseniških igralcev zastopa barve Slovenije. Kako z ostalimi fanti izkoriščaš ta vmesni čas v pripravah na nadaljevanje sezone?
“Treningi v bistvu potekajo ustaljeno, saj nismo prvič v takšni situaciji. Moram poudariti, da smo bili vedno pred tem novemberskim odmorom v dobremu zaletu in nam ni prišel prav. Tokrat pa je mogoče prišel v pravem času, da si lahko malo opomoremo od vseh bolezni. Fantje se nikakor ne morejo sestaviti, zato nam ta odmor tokrat kar ustreza. Upam tudi, da vsi pridejo zdravi nazaj v ekipo. Z nami trenira tudi nekaj fantov, ki igrajo v ligi IHL, tako da smo uspeli sestaviti dokaj normalne treninge. Delamo predvsem na dvigu kondicije.”

Ozrimo se malo na dosedanji potek sezone. Začetek je bil odličen, potem pa so se pričele poškodbe in bolezni, ki so verjetno pustile svoj davek.
“Ja, definitivno. Če samo pogledamo kako je potekala jeseniška pomlad, koliko časa smo se pogovarjali ali hokej bo ali ne bo, lahko rečemo, da nimamo takšne širine kot smo jo imeli lansko sezono. Zato se vsak manjko kateregakoli igralca veliko bolje pozna. Poleg poškodb nas je načela tudi bolezen, po mojem mnenju neka “skrita” korona, ker so bili znaki identični kot lansko leto, ko smo se vrnili iz Kontinentalnega pokala. Takrat smo potrebovali mesec ali celo več, da smo se pozdravili. Vendar pa iz dane situacije poskušamo izvleči največ kar lahko in še enkrat poudarjam, da nam ta odmor kar ustreza. Upam, da kmalu po več kot mesecu dni vsaj v napadu nastopimo kompletni. Res pa je, da smo na zadnji tekmi izgubili našega najboljšega obrambnega igralca, Miho Logarja, ki bo zaradi poškodbe odsoten vsaj še nekaj tekem.”

V lanski sezoni ste lovili naslov Alpske hokejske lige, letos ga branite in imate tarčo na hrbtu. Koliko se to pozna na tekmah, ko so nasprotniki proti vam še bolj motivirani?
“Jesenice so vedno tarča, vsak ki igra proti nam, vedno od sebe da 110%. Tako je vedno bilo. Lahko smo zadovoljni, da smo na Jesenicah in smo ponosni, da imamo to tarčo na hrbtu. Lansko sezono je bil pritisk že od začetka sezone velik, vsi so govorili, da moramo osvojiti Alpsko ligo. Izgledalo je kot, da smo zmagali z lahkoto, vendar ni bilo tako. Po drugi strani pa je potrebno poudariti, da ekipa še zdaleč ni takšna kot je bila lansko leto in nam je letos zato še težje.”

Jeseniško moštvo ima ogromno navijačev, ki ekipo podpirajo v dobrem ali slabem. Je pa tudi nekaj tistih, ki pričakujejo samo vrhunske rezultate in pri teh je na zadnjih nekaj tekmah opaziti nekaj slabe volje. Kakšno sporočilo imaš za navijače?
“Jeseniška publika je zahtevna, to je jasno. Na začetku sezone smo na tiskovni konferenci predstavili naše cilje. Te cilje je postavila uprava kluba. Če bi odločal jaz, bi zagotovo v ekipi imeli enega ali dva tuja hokejista. Logično je, da glede na to da imamo v ekipi kar nekaj mladih, komaj 17 letnih igralcev, je filozofija kluba ponuditi odlično hokejsko okolje za mlade slovenske igralce. Zavedamo se, da moram čim več tekem zmagati, ampak obstaja neka meja in z glavo skozi zid ne moreš. Sam koncept igre je lahko vrhunski, ampak če manjka izkušenj in kvalitete, potem ne moreš dati gola. In če ne moreš dati gola, ga lahko v naslednji priložnosti doseže nasprotnik in tekma se lahko obrne v drugo smer. Mogoče smo celo predobro začeli sezono in so ljudje mislili, da se bomo spet sprehodili skozi ligo, ampak jaz sem že od pričetka sezone vedel, da smo daleč od kvalitete lanskoletne ekipe. Na nas je, da trdo delamo, da uresničimo letošnje cilje in da poskusimo najti tri ali štiri igralce, ki bodo lahko nekega dne postali nosilci ekipe in bodo lahko nadomestili na primer Panceta. Zaenkrat ga ne more še nihče, prav tako tudi ne Logarja, Polcsa in Blomberga. Potrebno se je zavedati, da je za to potreben dolgotrajen proces in upam, da bodo navijači to razumeli.”

Ampak ta ekipa še vseeno ima določeno kvaliteto, dokaz za to so vpoklici v slovensko reprezentanco. Tako starejši kot tudi mlajši zelo uspešno igrajo v tem reprezentančnem premoru.
“Res je, to je samo priznanje, da smo na pravi poti in da so fantje vedno na tistem robu najvišjega nivoja hokeja. Koncept in princip treniranja ter sistem igre je pri nas enak, če ne celo boljši, ker moramo iz teh fantov potegniti kar se da največ če želimo biti boljši od nasprotnikov. Kar pa se tiče samih pogojev, pa se na žalost ne moremo primerjati z marsikaterim klubom. In tukaj smo spet na točki, ko lahko presežeš svoje sposobnosti, ne moreš pa z glavo skozi zid. In to je moje sporočilo navijačem. Zagotovo pa želimo biti iz tekme v tekmo boljši. In še enkrat poudarjam… najprej se je potrebno pozdraviti, ker samo tako lahko konkuriramo najboljšim klubom v ligi in gremo proti zastavljenim ciljem.”

Poglejmo še v bližnjo prihodnost. Takoj po premoru sledijo že pomembne tekme. V torek vas čaka prva tekma drugega dela državnega prvenstva proti Celju. Kako pripraviti ekipo na tako pomembno tekmo v tako kratkem času?
“To je vedno izziv in ni lahko, ker je potrebno upoštevati vse faktorje. Fantje, ki so v reprezentanci, bodo imeli za sabo tri tekme v treh dneh na mednarodnem nivoju. V novemberskem zboru ponavadi na Jesenicah damo največ reprezentantov, posledično pa smo v poziciji, ko ima večina teh fantov tudi velike vloge v naši ekipi. Potrebno bo poiskati nek “mix” med počitkom in samo pripravo, tako fizično kot tudi taktično. Slednja je zelo pomembna in letos veliko več časa posvetimo video analizam, saj imamo v ekipi kar nekaj igralcev, ki teh stvari pred prihodom na Jesenice sploh še niso bili vajeni. V veliko pomoč so jim tudi starejši igralci, saj potrebujemo dobro povezavo med izkušenimi igralci in mladimi, ki sploh prvo leto igrajo kot mladinci, če govorimo o letniku 2006. V prejšnji sezoni so bili še kadeti. Priprava na torkovo tekmo ne bo lahka, ampak tako pač je in to moramo sprejeti.”

Cilji so na Jesenicah vedno visoki, tako v državnem prvenstvu kot tudi v Alpski hokejski ligi. Ali verjameš, da ta ekipa lahko poseže po najvišjih mestih?
“Seveda verjamem. Potrebovali bomo nekaj sreče in poklopiti se bo moralo kar nekaj stvari. Mi bomo delali še bolj trdno in mogoče se nam nasmehne tudi kakšna okrepitev. Je pa to povezano tudi z navijači. Če pogledamo bližnjo okolico, na primer Avstrijo, je večina navijačev res ponosna, da je del kluba v Beljaku in Celovcu. To tudi pokažejo z nakupom karte. In ravno z nakupom karte nas bodo navijači najbolj podprli, saj si bo klub tako morda lahko privoščil kakšno okrepitev, fantje pa bodo imeli tudi boljše pogoje za delo. Karta ni draga in apeliram na vse navijače, da nas podprejo z nakupom karte. S tem pa bomo vsi boljši. Ob lansko letni zmagi jaz nikoli nisem rekel, da je to zmaga samo teh fantov na ledu in trenerjev. To je zmaga celotne organizacije, navijačev, uprave, ekipe in trenerskega štaba. Zmagale so cele Jesenice, nihče ni zmagal sam. Čas je, da Jesenice stopijo skupaj in v čim večjem številu podprejo ekipo na ledu. Skupaj z navijači bomo lahko še bolj konkurenčni.”

Delite s prijatelji

Povezano