Izjemni ljudje nas navdihujejo s svojo jekleno voljo

Ambient Slovenskega olimpijskega izobraževalnega centra OKS – ZŠZ že sam po sebi navzočim zbuja čustva ponosa ob pogledu na izjemno bogato zbirko slovenskih olimpijcev. Zato ni naključje, da je bil ravno v tem prostoru slavnostni dogodek Skupine SIJ – Slovenske industrije jekla, na katerem so se zbrali ljudje izjemne, prebujene jeklene volje in v dar prejeli skulpturo jeklene volje vizualne umetnice Jare Vogrič.

Slavnostni dogodek je bil zaključno dejanje pred tem izvedenih izborov Trenutek jeklene volje, ki so potekali v času zimskih olimpijskih iger v Pekingu v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez in z medijskim partnerjem RTV Slovenija – Valom 202 in portalom MMC, pozneje pa še v šestih športnih klubih na Jesenicah in na Ravnah na Koroškem, katerih sponzor je Skupina SIJ, ter med zaposlenimi v šestih družbah Skupine SIJ. Izbori med 45 finalisti so tako dali trinajst zmagovalnih trenutkov jeklene volje, ki so jih ustvarili izjemni posamezniki in ekipe. S svojo prebujeno voljo v določenem trenutku so usodno zaznamovali potek dogodkov, za kar so nam vsem v navdih.

Nagrajenci

Tibor Šimonka, glavni podpredsednik Skupine SIJ:

Že četrto leto v okviru projekta Jeklena volja skupaj s Petro Majdič v mladih, olimpijcih in navijačih ter pri naših sodelavcih prebujamo jekleno voljo. V trenutkih, ko nam je najtežje, jo moramo poiskati v sebi, da lahko gremo naprej proti cilju. Takšne trenutke smo iskali v izboru Trenutek jeklene volje. Ponosen sem, da smo jih skupaj našli tako veliko – na olimpijskih igrah v Pekingu, na Jesenicah in na Ravnah na Koroškem.

Častna podeljevalka skulptur je bila Petra Majdič, ambasadorka jeklene volje Skupine SIJ, ki je na dogodku razkrila nekaj svoje življenjske modrosti:

Ovire in padci so mi dali več moči, kot karkoli drugega. Dali so mi lekcijo za življenje. V težkih trenutkih me že od nekdaj žene zavedanje o minljivosti. In prav v najtežjih momentih si rečem, da bo slej ko prej tudi najhujši trenutek minil. Cilj bo prišel, vztrajaj! Čestitke za fantastično akcijo, živim z njo.

Prvo skulpturo je podelila Glorii Kotnik, zmagovalki olimpijskega trenutka jeklene volje 2022. Dobitnica bronaste olimpijske kolajne v paralelnem veleslalomu v deskanju na snegu se je slovenske javnosti dotaknila s svojo osebnostjo in edinstveno športno zgodbo, saj ji je uvrstitev na olimpijske igre v Pekingu uspela le deset dni pred začetkom iger, takorekoč skozi šivankino uho. Ob prejetju skulpture jeklene volje je vidno ganjena povedala:

Moja želja je, da bi bila tudi sama navdih drugim, kot je bila Petrina »vancouverska« izkušnja zame. V tej želji, da bi dosegla svoje cilje, sem si naložila preveč. Izgorelost mi je dala – kako nenavadno – priložnost, da sem doživela več. Materinstvo me je res spremenilo. V šport sem se vrnila spontano in sproščeno. Bile so solze, bil je smeh in situacije, ki so me upočasnile, a sem verjela, da me ne bodo ustavile. Vedela sem, da bom dosegla cilj, verjela sem vase. Mislim, da je tudi moja medalja dokaz, da je vse mogoče doseči s prebujeno voljo. Prejeti kipec mi zaradi sporočila, ki ga nosi, še toliko več pomeni.

Sledila je podelitev skulptur jeklene volje zmagovalnim trenutkom, ki so jih ustvarili člani, športni delavci, trenerji in ekipe klubov: v Odbojkarskem klubu Fužinar SIJ Metal Ravne, Plavalnem klubu Fužinar Ravne in Odbojkarskem klubu Prevalje ter v HDD SIJ Acroni Jesenice, Nogometnem klubu SIJ Acroni Jesenice in Kegljaškem klubu SIJ Acroni Jesenice. Zaslužnim posameznikom in ekipam oziroma oddelkom za zmagovalne trenutke med zaposlenimi v kar šestih družbah Skupine SIJ – SIJ Acroni, SIJ SUZ, SIJ Metal Ravne, SIJ Ravne Systems, SIJ ZIP center, SIJ d.d. – je skulpture jeklene volje podelil Tibor Šimonka, glavni podpredsednik Skupine SIJ.

V Skupini SIJ smo zadovoljni, saj smo skupaj prepoznali izjemnost. Izjemnost, ki nas navdušuje in navdihuje, prebudi v nas »nadnaravno« moč in željo, da segamo više, zmoremo hitreje, se trudimo močneje.

Skulptura jeklene volje simbolizira utelešeno notranjo moč

Skulptura jeklene volje odraža prebujeno jekleno voljo, ki jo v Skupini SIJ udejanjamo skupaj, povezani v naši kolektivni zgodbi. Je del mozaika zavedanja korenin, obenem pa poklon jeklarstvu, slovenski samoniklosti, pokončnosti in neomajni volji. Je nadaljevanje zgodbe slovenske bakle v rabi enakih dveh karakternih elementov: jekla in bukovega lesa.

Osnovni gradniki skulpture so iz preizkušancev žilavosti jekla. Vsak košček je unikaten – simbolizira edinstvenost posameznika. Koščki so premišljeno zloženi drug na drugega v podobi vijočih se stopnic kvišku … pa tudi navzdol. Pot navzgor najde vsakdo, ko prebudi svojo notranjo moč, jeklenost, da zmore in gre pogumno proti cilju, osebni zmagi.

Skupini SIJ se zahvaljujemo za čudovito akcijo, ki nam pomaga prepoznati izjemne dosežke, naloge in dejanja naših članov ekipe, ki se bori za rdeči dres.

Jeklene skulpture

Delite s prijatelji

Povezano