Author picture

Jeklena volja preplavila Podmežaklo

Včeraj, v petek popoldan smo na Turnirju jeklena volja v Športnem parku Podmežakla obudili igranje uličnega hokeja. Spomnili smo se tistih dni, ko blokovske tekme niso bile nič manj srdite, kot tiste v dvorani Podmežakla. Fantje s Titove so prišli v goste na Bokalovo, tisti s Centra 2 na nekdanjo tržnico. V kratkih jesenskih in zimskih dneh jih z ulic ni pregnala zgodnja tema, palice pa so vihteli tudi spomladi in sredi poletja, ko je, v prvih avgustovskih dneh, že zadišalo po novi hokejski sezoni.

V sklopu Dnevov športa smo v sodelovanju z Zavodom za šport Jesenice, Športno zvezo Jesenice, Občino Jesenice in našim generalnim sponzorjem SIJ Acroni iz Skupine SIJ, organizirali Turnir jeklena volja. Turnir jeklena volja je še eden izmed dogodkov, tesno povezanih s projektom Jeklena volja, aktivacijo športnih sponzorstev Skupine SIJ, v okviru katerih prebujajo jekleno voljo mladih, športnih štipendistov ter športnih klubov po vsej Sloveniji.

Zakaj jeklena volja? Jeklena volja, tista neuklonljiva moč, s pomočjo katere se po vsakem porazu vedno znova postavimo na noge in posegamo najviše, se je rodila ravno ob uličnem hokeju na mestnih ulicah Jesenic. Po jekleni volji so danes že dobro prepoznavni Železarji, hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice, ki vsakič znova dokazujejo, da je z jekleno voljo mogoče preseči še tako visoke prepreke. Turnir jeklena volja v uličnem hokeju je zato potekal pod sloganom: Naj zmaga tisti, katerega jeklena volja je močnejša!

8118C098 6262 47C2 8184 680D5C80BF4D

Foto: Domen Jančič

Med glavnimi pobudniki Turnirja jeklena volja, je bil dolgoletni hokejski delavec, danes pa član Športne zveze Jesenice, Brane Jeršin: ”S športnim direktorjem, HDD SIJ Acroni Jesenice, Marcelom Rodmanom, sva razmišljala o tem, kako malokrat še vidiva otroke, ki bi igrali hokej na dvorišču pred blokom. Ponudila se je ideja, da bi obudili ulični hokej. Igralci članske ekipe bi si vzeli nekaj časa in obiskali različne šole v bližnji okolici. Na posamičnih šolah bi izvedli manjše turnirje v uličnem hokeju, v Športnem parku Podmežakla, pa bi nato priredili zaključni turnir na katerem bi nastopili zmagovalci. Otroke bi povabili tudi na prave hokejske tekme in na ta način mlade skozi vse leto spominjali na to lepo igro na ledu. Nad idejo so bili navdušeni tudi pri generalnem pokrovitelju kluba, podjetju SIJ Acroni Jesenice. Z njihovo pomočjo je turnir zelo lepo uspel. Žal je vreme preprečilo, da bi to čudovito popoldne preživeli na zraku. Mislim, da je bila prireditev uspešna, tako za podjetje SIJ Acroni Jesenice, kot hokejski klub in vse ostale, ki se na takšen ali drugačen način na Jesenicah ukvarjajo s športom. Nenazadnje se je okrog sto otrok celo popoldne igralo in gibalo v Podmežakli. Verjamem, da bomo s to prakso nadaljevali v prihodnje, saj so načrti HDD SIJ Acroni Jesenice takšni, da se želijo čim več pojavljati v lokalnem okolju in da občanom, še posebej otrokom, poleg tekem, ponudijo čim več različnih dogodkov.

Turnir jeklena volja je pred železarski hokejski hram privabil številne mlade hokejske navdušence in rečemo lahko, da je od njih kar kipelo jeklene volje. V podporo tekmovalcem se je ob igrišču pridružilo veliko število pravih hokejskih navijačev in vzdušje je bilo prav takšno, kot je lahko le Podmežaklo. Na turnirju se je s svojo jekleno voljo skupaj borilo 8 ekip, ki jih je sestavljalo 6 članov, v starostnih skupinah od 8 do 10 let in od 10 do 12. Železarji so bili sprva tisti, ki v večini primerov na tekmah navijačem kravžljajo lase – v vlogi sodnikov:

”Zame je bila prijetna sprememba, da sem nastopil v vlogi sodnika. To je bilo povsem drugačno doživetje. Lepo je bilo na takšen način pomagati pri izvedbi tega turnirja. Kot otrok sem tudi sam večkrat igral hokej na ulici. Lahko rečem, da so mladi fantje danes uživali na tem turnirju. Ni jim bilo vseeno za rezultat, zato so v igro vložili veliko energije. Pri uličnem hokeju mladi igralci lahko izboljšajo igro s palico in pridobijo ogromno občutkov, ki jim bodo kasneje prišli prav pri igri na ledu,” je svojo izkušnjo, na Turnirju jeklena volja, opisal napadalec, HDD Sij Acroni Jesenice, Patrik Rajsar.

7FAAC3F1 497F 4671 9B06 86C68DA0C722

Foto: Domen Jančič

Na koncu sta najboljši ekipi v obeh kategorijah sestavili skupno moštvo, ki se je za glavno nagrado in ime zmagovalca Turnirja jeklena volja pomerilo z igralci, HDD SIJ Acroni Jesenice. Na igrišču je kipelo od jeklene volje in gorenjske trme, od napetosti se je kar iskrilo.
Na koncu je jekleno hokejsko palico, ki so jo posebej za to priložnost izdelali v družbi SIJ Acroni Jesenice, dvignila ekipa mladih izzivalcev, ki je v dramatičnem  obračunu do zmage prišla šele po izvajanju kazenskih strelov. Marcel je bil kapetan zmagovalne ekipe v kategoriji od 8 do 10 let:  ”Vesel sem zmage na turnirju. Tekme so bile kar težke. V dodatni tekmi sem užival v igranju proti Jaki Sodji in Eriku Svetini.

Kapetan zmagovalne ekipe v kategoriji od 10 do 12 let, Benjamin, se je še posebej izkazal z mojstrsko izvedenim kazenskim strelom, s katerim je ukanil vratarja železarjev, Urbana Avsenika: ”Hokej na ledu igram v kategoriji do 12 let. Lepo je bilo igrati na tem turnirju, zelo sem vesel, da je naša ekipa zmagala. Nismo se ustrašili igralcev HDD SIJ Acroni Jesenice. Napovedal sem, da jih bomo premagali. V času suhih treningov pogosto igramo tudi na asfaltu in s teniško žogico. Hokej je moj najljubši šport, z njim se ukvarjajo tudi moji prijatelji.

V ekipi, HDD SIJ Acroni Jesenice, je med drugimi nastopil tudi Žiga Urukalo: ”To je bil enkraten dogodek.Veliko mladih se prav z igranjem na ulici navduši nad hokejem, tudi sam sem bil eden od njih, zato se mi zdi takšen turnir zares izjemen. Marsikdo se nato odloči za igranje na ledu. Fantje so bili zagreti za igro, želeli so si zmage. Zdi se mi, da se bodo mnogi še kdaj udeležili takšnega turnirja. Kot otrok sem bil praktično vse dneve na igrišču in igral hokej na ulici. Rekel bi, da sem se s tem ogromno naučil. Mlajšim bi svetoval naj kar poskušajo z igranjem na ulici, potem pa se lahko včlanijo v hokejski klub.”

Po prijetnem junijskem petku moramo priznati, da je hokej še kako zasidran v malem železarskem mestu. Pa naj gre za ulični hokej ali tistega, ko pod drsalkami poka ledena ploskev Podmežakle. Še vedno je moč čutiti, da sta glavni gonili tega malega, a hokejsko močno povezanega mesta prav jeklena volja in gorenjska trma.

CE990F16 0AE7 41B2 8F62 DDD34B15EA59 1

Foto: Domen Jančič

Po zaključku turnirja je športni direktor SIJ Acroni Jesenice, Marcel Rodman, povedal: ”Rad bi poudaril, da je bil ulični hokej na Jesenicah vedno doma. Vesel sem, da smo izvedli takšen turnir, čeprav zaradi očitnih razlogov, v manjšem obsegu, kot smo si zamislili. Zdi se mi pomembno, da naš hokejski klub sodeluje pri takšni stvari. Upam, da bo naše sodelovanje v prihodnjih letih še bolj konkretno in da bomo v to lahko vključili še več otrok. Na ta način bi vrnili pristnost hokeja na jeseniške ulice.

Mi že odštevamo dneve, ko bomo zopet odprli tekmovalno hokejsko sezono. Pripravite svoje navijaške rekvizite, saj nova sezona že trka na vrata. Mi verjamemo, da nas bo v prihajajoči sezoni še naprej spremljala jeklena volja in naša ekipa že nestrpno čaka, da pogleda v oči prvemu tekmecu. Kaj pa vi?

Delite s prijatelji

Povezano