Jesenice končnico alpske lige začenjajo proti Gherdeini

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenic so pred začetkom končnice alpske lige. V četrtfinalu se bodo pomerili proti starim znancem. Nasproti jim bo, tako kot v lanski sezoni, stala zasedba Gherdeine.

Jeseničani so že pred dobrim tednom zaključili z drugim delom regionalnega tekmovanja. Po prvem mestu v rednem delu so Železarji tako imenovani Master Round končali na drugem mestu. Edini slovenski predstavniki so ostali brez zadnje, desete tekme, a vseeno skupno zbrali 19 točk. Spodbudno je predvsem, da so varovanci Nika Zupančiča zmagali na zadnjih treh tekmah. Šlo je za pomembne obračune proti neposrednim tekmecem za najvišja mesta. Jeseniški hokejisti so premagali Rittner, Lustenau in Cortino in s tem končnico pričakujejo zelo samozavestni.

Tekmeca v četrtfinalu so Železarji izbirali kot drugi. Tako kot lani so se Jeseničani odločili za dvoboj proti Gherdeini. V lanski sezoni so Gorenjci Italijane brez večjih težav premagali, z enakimi cilji pa vstopajo tudi v letošnji četrtfinale, v katerem bodo jeseniški hokejisti veljali za favorite.

To dokazuje tudi statistika dozdajšnjega dela sezone. Redni del alpske lige so Železarji namreč končali na prvem, Gherdeina pa na osmem mestu s kar 30 točkami manj. Zato so si Italijani napredovanje morali zaslužiti v kvalifikacijski skupini B. V njej so zasedli najboljši položaj, v tako imenovani “pred končnici” pa z 2-1 v zmagah izločili Bregenzerwald.

Jesenice so v alpski ligi letos boljše tudi v igri z igralcem več. Izkorstile so kar 31,1% svojih powerplayjev in so v tem pogledu prav tako najboljša ekipa lige. Gherdeina je s 24.6% peta. Železarji so tudi najučinkovitejši v regionalnem tekmovanju. V zadetek pretvorijo kar 12,58% svojih strelov. Italijani zadanejo z 10,49% svojih poskusov proti nasprotnikovim vratom. Jeseniški hokejisti so prav tako najboljši v fair playu, saj na tekmo povprečno zberejo le 7,3 minute kazni. Gherdeina na drugi strani pa kar deset minut.

Edini moštveni statistični podatek, v katerem je zaenkrat boljša Gherdeina, je branjenje ob igralcu manj. V tem so 84,6% uspešnosti naši tekmeci najboljši v alpski ligi. Jesenice so z 82,2% padle na sedmo mesto.

Gherdeina bo prav tako lahko računala na točkovno najbolj učinkovitega hokejista četrtfinala. S 69 točkami je to McGowan. Slednji je do zdaj zbral dve točki več od najboljšega jeseniškega strelca Erica Panceta. McGowanu kot najboljši posamezniki italijanske zasedbe sledijo Korohonen s 50 točkami ter Sullman in Selan z 32. Pri Gorenjcih je drugi najučinkovitejši igralec sezone Jesperi Viikilä z 51 točkami, tretji Erik Svetina z 48, četrti pa Eetu Elo, ki jih je zbral 43.

Prav Finec je tudi največkrat izključeni hokejist Jesenic v alpski ligi. Železarji bodo v četrtfinalu lahko računali še na najbolj zanesljivega posameznika moštva Nejca Stojana, ki ima s +37 najboljši +/- v moštvu. Pri Gherdeini je v tej statistiki najboljši McGowan s +32.

Italijani so lahko pred začetkom dvobojev zadovoljni tudi s formo svojega vratarja Furlonga, ki je s 93% ubranjenih strelov najboljši čuvaj mreže lige. Oscar Fröberg je z 92,5% na petem mestu.

Jeseniški hokejisti so tako že pripravljeni na začetek najpomembnejšega dela sezone. Z igro, kot so jo varovanci Nika Zupančiča pokazali do zdaj, lahko Železarji upravičeno ciljajo tudi na svoj prvi naslov v alpski ligi. Pot do visokega cilja pa bodo nadaljevali na prvi tekmi končnice, ki jo bodo proti Gherdeini v domači Podmežakli odigrali 15. marca. Jeseniški hokejisti pa računajo tudi na bučno podporo domačih navijačev, ki bodo Železarje lahko podprli tudi s stojišča!

Ena ekipa, eno srce!

Delite s prijatelji

Povezano