Jesenice prvič v finalu alpske lige!

Po štirih neuspehih v polfinalih je hokejistom HDD SIJ Acroni Jesenic končno uspelo prekiniti urok in se prvič uvrstiti v finale alpske lige! V soboto zvečer so v Italiji po podaljšku s 5-4 premagali in izločili Rittner Baum.

Zaradi pomembnosti obračuna sta obe moštvi vanj vstopili precej rezervirano. Nobeno moštvo ni bilo pripravljeni tvegati preveč, a sta vseeno uspeli proti nasprotnikovim vratom skupaj sprožiti petnajst strelov. Kljub temu sta Oscar Fröberg in Smith, ki se je vrnil med vratnice Rittna v prvih dvajsetih minutah ostala nepremagana.

Jeseniški hokejisti so sicer tudi tokrat nastopali precej zdesetkani. Še naprej za igro namreč nista bila pripravljena Nejc Stojan in David Planko. Sašo Rajsar in Timotej Kočar pa sta zaradi poškodb na žalost že zaključila letošnjo sezono.

To pa že na začetku druge tretjine ni zmotilo Železarjev, ki so v 23. minuti prišli do vodstva. Lepo podajo Patrika Rajsarja je izkoristil Jaša Jenko, ki je iz neposredne bližine matiral Smitha. A pri tem se varovanci Nika Zupančiča niso ustavljali. Prežali so na napako gostiteljev in jo dočakali v 32. minuti. Izkoristil jo je drugi jeseniški napad, za 2-0 pa je zadel Jure Sotlar.

Da je Rittner žival tekmec se je izkazalo že dobro minuto pozneje, ko je zaostanek gostiteljev prepolovil Sharp. Vseeno se Železarji niso dali zmesti in tudi oni ekspresno odgovorili. Znova je udaril tretji jeseniški napad. V 35. minuti je bil na pravem mestu Luka Ulamec, ki je v gol pospravil odbit plošček in postavil izid druge tretjine.

Tudi tretja se je začela po notah edinih slovenskih predstavnikov v alpski ligi. V 51. minuti je v polno streljal še Jesperi Viikilä in že se je zdelo, da Železarji zanesljivo drsajo proti prvemu finalu v regionalnem tekmovanju. A Italijani so imeli drugačne načrte. Slabih pet minut pred iztekom igralnega časa jih je v igro vrnil Osburn, le minuto zatem pa gol priključka zabil še Sharp.

Gostitelji so vse bolj pritiskali na vrata Fröberga. Tvegali so vse in iz vrat potegnili tudi svojega vratarja, poteza pa se jim je obrestovala. 36 sekund do konca rednega dela tekme je neverjeten povratek dopolnil Lutz, ki je tekmo potisnil v podaljšek.

V njem sta se obe moštvi zavedali pomembnosti obračuna, zato ponovno nista želeli tvegati preveč. Iz minute v minuto je v Italiji postajalo bolj napeto, nabirale so se tudi kazenske minute na eni in drugi strani. Vse skupaj pa je v 76. minuti odločil junak tekme Eetu Elo. Ta je plošček Smithu poslal med nogama in Jesenicam priigral zgodovinski prvi finale alpske lige! Prvo tekmo le tega bodo odigrali v soboto v gosteh proti Asiagu.

Ena ekipa, eno srce!

Delite s prijatelji

Povezano