KJE SE JE RODILA JEKLENA VOLJA?

V železarskem mestu med Mežaklo in Karavankami, je hokej zasidran kot najbolj priljubljen šport. Zgodba se je začela že pred drugo svetovno vojno, ko so člani lokalnega nogometnega kluba iskali šport s katerim bi si popestrili hladne zimske dni. Ko so se srečali z drsalkami, palico in ploščico, se je začela pisati zgodovina. Hokej je postal popularnejši od nogometa. Po prvem naslovu državnega prvaka leta 1957, so oklepniki na drsalkah postali junaki v mestu rdečega prahu. Z značilno gorenjsko trmo in jekleno voljo se niso ustrašili nobenega nasprotnika več.

Hokej je postal sinonim za Jesenice, igralci pa idoli mladim, ki so sanjali o tem, kako bodo nekoč tudi sami zabijali gole in osvajali naslove. Fantje so bili najbolj srečni, ko so dobili rabljeno palico s strani svojega najbolj priljubljenega igralca. Takrat so začutili željo, da bi se preizkusili s sovrstniki. Zbirali so se na ulicah, ploščico je zamenjala teniška žogica. Blokovske tekme niso bile nič manj srdite kot tiste v dvorani Podmežakla. Fantje s Titove so prišli v goste na Bokalovo, tisti s Centra 2, na nekdanjo tržnico. V kratkih jesenskih in zimskih dneh, jih z ulic ni pregnala zgodnja tema, palice so vihteli tudi spomladi in sredi poletja, ko je v prvih avgustovskih dneh že zadišalo po novi hokejski sezoni. Mnogi med njimi so kasneje zares zrasli v fante, ki so bili nato s svojo jekleno voljo vzorniki naslednjim generacijam. Številni jeseniški hokejisti so igrali tudi na olimpijskih igrah, najprej že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, nato leta 1984 v Sarajevu in nazadnje še dvakrat v samostojni Sloveniji, leta 2014 v Sočiju in leta 2018 v Pjongčangu.

HDD Ulicni turnir Square

Jutri ob 15.30, se v sklopu Dnevov športa, na dvorišču pred jeseniškim hokejskim hramom, začne Turnir jeklena volja. Blokovski spopadi danes morda niso tako pogosti kot so bili nekoč. Vsi skupaj imate priložnost, da obudite nekdanjo romantiko jeseniškega uličnega hokeja. Fantje, pridite s svojimi sovrstniki in poleg hokejce, s seboj prinesite še jekleno voljo in gorenjsko trmo! Tisti ekipi, ki bosta zasedli prvo mesto v svojih starostnih kategorijah, pa se bosta imeli priložnost pomerili s člani ekipe HDD SIJ Acroni Jesenice.

Kdo ve, morda se bo ravno na zunanjem košarkarskem igrišču z betonsko podlago, rodil novi Tičar, Kopitar, Sabolič ali odličen čuvaj mreže, kakršen je bil Robert Kristan. Vsi skupaj pa ne pozabite na pošten in športen boj. Naj zmaga tisti, katerega jeklena volja je najmočnejša!

Seveda pa ni pravega boja brez podpore zvestih navijačev. Zato si ogrejte glasilke, pripravite raglje in bobne, morda tudi sirene, ki so bile nekoč nepogrešljive v dvorani Podmežakla. Povabite svoje starše, tete, strice, ki se bodo to popoldne lahko vrnili v svoje čase odraščanja. Naj ulični hokej znova zaživi v vsem svojem sijaju!  

Delite s prijatelji

Povezano