M. Šivic: Zgodbo želim napisati do konca

Pri ekipi HDD SIJ Acroni Jesenice smo precej prej, kot v prejšnjih letih, začeli razmišljati o prihodnji sezoni. Niti trenutna izredna situacija v zvezi z novim koronavirusom, nas ni zaustavila pri našem delu. Potem, ko smo predstavili  dolgoročne načrte, smo obljubili, da vas bomo sproti obveščali o naših aktivnostih.

Vsako uspešno športno ekipo, vodi uspešen trener. Z veseljem sporočamo, da smo se dogovorili za podaljšanje pogodbe z glavnim trenerjem, Mitjo Šivicem, ki je v zadnji sezoni s svojim delom postavil trdne temelje za prihodnost. Fantje so pod njegovim vodstvom pokazali napredek. Igralci in njihov trener pa uživajo medsebojno zaupanje.

Mitja Šivic je bil v svoji igralski karieri uspešen napadalec, ki se je hokejskega znanja naučil v dvorani Podmežakla. Profesionalnega hokeja, na našo in svojo žalost, ni nikoli igral v železarskem dresu. S slovensko reprezentanco je štirikrat igral na SP Elitne Divizije, nazadnje leta 2011 na Slovaškem. Po sedmih naslovih DP z Olimpijo, ga je pot vodila v tujino. Z Grenoblom je leta 2009 osvojil naslov francoskega prvaka, z Grenoblom in Brianconom je skupaj štirikrat osvojil francoski pokal. Igralsko kariero je sklenil v Lyonu leta 2016, kjer je med sezono prevzel tudi mesto glavnega trenerja. Po štirih sezonah na klopi francoskega prvoligaša, se je lani poleti vrnil v Slovenijo kot glavni trener naše ekipe.

Ob podaljšanju pogodbe za prihodnjo sezono, smo z njim opravili naslednji pogovor.

Mitja, za začetek se morava dotakniti lanske sezone. Fantje so dolgo časa kazali boljše igre, kot se je dejansko odražalo pri rezultatih. V zaključku rednega dela, ko je bilo to najbolj pomebno, pa so uprizorili silovit finiš z enajstimi zaporednimi zmagami. Kako si to doživel skozi oči trenerja?

Res je, na veliko tekmah smo prikazali boljše predstave, kot se je nazadnje izkazalo pri rezultatih. Dejstvo je, da nismo bili dovolj konstantni. Nismo zdržali vseh šestdeset minut tekme. Podaljškov nismo znali odločiti v svojo korist. Določeni igralci, ki naj bi nosili večje breme, na to še niso bili pripravljeni. Skozi delo na treningih, je bilo očitno, da je ekipa napredovala. Ves čas sem poudarjal, da je fantom potrebno prepustiti čas in potem se bodo stvari postavile na svoje mesto. Fantje so črpali znanje, imeli so ogomno željo. Z enajstimi zaporednimi zmagami v zaključku sezone in s šestimi odličnimi predstavami v skupini za uvrstitev na čim boljše izhodišče pred končnico, so si naštete rezultate zaslužili sami. Lepo je bilo spremljati, kako so fantje napredovali skozi sezono, tako posamezniki, kot ekipa. Vzdušje v garderobi je bilo enkratno. Bili smo tako rekoč neustavljivi. Glede na začetek v avgustu in zaključek v marcu, je bil občutek ob napredku izjemen. Kot trener sem užival ob pogledu na fante, ob pripravah na tekme, ob pripravah na treninge, ob proslavljanju zmag. Teh občutkov ne bom nikoli pozabil.

Po krajšem nizu porazov, je v drugem delu sezone, v boju za čim boljše izhodišče pred končnico, znova sledila serija zmag. Zagotovili ste si tretje mesto in prednost domačega terena v četrtfinalu. Se strinjaš, da bi bila končnica neke vrste zrelostni
izpit za to ekipo? Žal pa ne bomo nikoli vedeli kako bi se razpletla. Enako velja za finale DP.

Drugi del sezone smo začeli z zmago proti Olimpiji. Osebno sem pričakoval padec v formi, saj smo v to fazo tekmovanja vstopili s trinajstimi fantastičnimi in uspešnimi tekmami. Vsaka ekipa po taki seriji doživi padec. Veseli me, da so se fantje nato, ko smo se v tem delu tekmovanja že pripravljali na končnico, tako izjemno odzvali. Razumeli so, kako zelo je to pomebno. Ne morem reči, da je bila ekipa popolna, ampak bila je izjemno dobra. Vsekakor smo bili vsaj med najboljšima dvema ekipama v drugem delu tekmovanja, če že ne najboljša. Končnica bi bila zares zrelostni test za fante, saj bi se prvič z njo soočili kot nosilci ekipe. V njej je najprej potrebno preskočiti prvi krog, nato sledi polfinale, v morebitnem finalu, se je potrebno boriti vse do konca. Teh tekem sem se veselil. Večkrat sem dejal, da naša ekipa porazov sploh ne pozna. Veliko smo se namreč naučili iz tekem, ki smo jih izgubili. Škoda, da se je zgodilo, kar se je. Vsekakor bo napočil čas, ko bodo ti fantje dobili priložnost tudi v končnici. Podobno velja za finale DP. Olimpija bi bila verjetno v vlogi favorita, kljub temu, da smo na štirih medsebojnih tekmah v AHL, osvojili več točk kot Ljubljančani. Mogoče bi bili malenkost v podrejenem položaju, ker je Olimpija v sezoni pred tem, že osvojila tako AHL, kot DP. Vendar sem prepričan, da bi nazadnje mi postali državni prvaki, saj nam Ljubljančani, glede karakterja, niso segli niti do gležnjev.

Kaj je po tvojem mnenju prezgodaj končana sezona prinesla ekipi? Določeni posamezniki so prikazali napredek. Verjetno so postavljene osnove za nadaljnje delo.

V minuli sezoni smo vsekakor postavili trdne temelje za naprej. Večina fantov je izjemno napredovala. Patrik Rajsar, recimo, je s pozicije petega srednjega napadalca v ekipi, napredoval v igralca, ki je osvajal sodniške mete v ključnih trenutkih tekem. Bil je najboljši strelec med slovenskimi hokejisti v drugem delu sezone v AHL. Mirko Djumić je avgusta na Jesenice prišel z vsaj desetimi kilogrami viška, med sezono se je postavil na noge in izredno napredoval. Aljoša Crnovič je igralec, s katerim morda nihče ni resno računal. Jaz sem v njem že po nekaj tednih prepoznal branilca, ki v sebi skriva nekaj posebnega. Tukaj so še Nejc Stojan, Blaž Tomaževič, Jaka Sodja in mnogi drugi, ki so zares dosegli velik napredek. Najbolj zadovoljen sem s tem, da so fantje napredovali, saj se to pozna tudi pri rezultatih. Sedaj so pričakovanja drugačna, kot pred lansko sezono tako, da je potrebno nadaljevati v tej smeri. S tem se bodo igralci morali naučiti živeti, a sem izjemno optimističen. Naj povem še enkrat, da nobena ekipa nima tako močnega karakterja, kot ga imajo ti fantje.
IMG 2032

Foto: Domen Jančič

Odločil si se, da ostaneš na Jesenicah v vlogi trenerja. Verjetno se ni bilo težko odločiti za podaljšanje sodelovanja?

V vsakem primeru sem se odločil ostati na Jesenicah, saj tukaj res uživam. V veselje mi je delati s skupino tako dobrih fantov, osebnostno in igralsko. V obeh vrlinah so izjemno napredovali. Večjih težav z njimi nisem imel. Ko je bilo potrebno, so stopili v večje čevlje. Tukaj ostajam, ker bi rad z njimi dokončal zgodbo, poleg tega se mi zdi, da se klub podaja v pravo smer. Okrepili smo se v pisarnah, vse skupaj ima sedaj rep in glavo. Jasno nam je, kaj želimo storiti. Jesenice so še vedno zelo hokejsko okolje, zato je tukaj užitek delati. Ostajam zaradi fantov in zaradi kluba. Odraščal sem na Jesenicah, železarsko mesto je bilo zame vedno nekaj posebnega, ne glede na to, da tukaj nisem zaigral v članski ekipi. Biti trener v tako velikem slovenskem klubu je privilegij. Ponosen sem, da lahko tukaj opravljam svoje delo.

Si morda prejel tudi kakšne ponudbe konkurenčnih klubov?

Ja, bilo je nekaj otipavanj tudi iz tujine, a tja se nisem želel vračati, ker se mogoče v Sloveniji premalo zavedamo, kako lepo je živeti pri nas. Nenazadnje imam tukaj tudi svojo družino. Sedaj lahko povem, da je Olimpija kar nekajkrat navezala stike z mano. Želeli so, da bi se jim pridružil. Tudi zgodba, ki jo želijo zastaviti v Ljubljani, je zanimiva. Vendar je dejstvo, da se na Jesenicah počutim fantastično. Predsednik, Anže Pogačar, je bil v zadnji sezoni potrpežljiv z mano, zaupal mi je. Pridobili smo Marcela Rodmana, ki skupaj s predsednikom stvari postavlja na svoje mesto. Skupaj gremo v pravo smer. Najbolj pomemben razlog pa so fantje. Nikakor jih ne želim zapustiti. Zares mi veliko pomenijo. Iskreno sem vesel njihovega uspeha. To so razlogi zaradi katerih ostajam. Zgodbo želim napisati do konca.

Poročali smo že o tem, da je nadaljnja vizija jeseniškega hokeja delo z mladimi. Kakšno je tvoje mnenje o tako imenovani rdeči niti kluba za naslednje sezone?

Tudi sam sem sodeloval pri postavljanju te vizije. Mislim, da je takšna vizija v tem trenutku najboljša. Zavedamo se, kje smo v finančnem smislu. Mladim fantom nudimo fantastične pogoje. Uživamo podporo iz ozadja, podporo Zavoda za šport Jesenice, ki nam omogoča uporabo ledene ploskve, fitnesa in ostalih objektov. Stvari so urejene tako dobro, da bodo fantje, ki bodo prišli k nam, vsekakor napredovali. To smo nenazadnje dokazali v lanski sezoni. Po mojem mnenju na vseh nivojih delamo vrhunsko. Strinjam se s to vizijo. Želim si, da bi na dolgi rok na Jesenice pripeljali še več najboljših slovenskih fantov, ki si bodo želeli priti k nam, ker bodo vedeli, da bodo tukaj napredovali. Predvsem pa si želim, da nadarjeni jeseniški fantje ne bodo odhajali v vprašljive tuje klube, ampak bodo raje vztrajali doma, kjer jim bo cilj, da se uvrstijo v prvo jeseniško ekipo. Prepričan sem, da delamo vrhunsko, tudi v mlajših jeseniških selekcijah. Tu se moramo povezati, sodelovati bolje, kot v zadnji sezoni. Želim si, da bi mladi fantje na Jesenicah delali trdo. Ko bi prerasli naš klub, bi jim pomagali na nadaljnji poti. Usmerili bi jih v okolje, kjer bi še dodatno napredovali. Preko nas bi se uvrstili v slovensko reprezentanco in v močnejša tekmovanja.

Kljub temu, da je bila sezona predčasno prekinjena in da so trenutno zaradi znanih ukrepov skupni treningi onemogočeni, so fantje ves čas aktivni. Kako v teh nenavadnih okoliščinah potekajo priprave na novo sezono? Kako so se fantje odzvali v tej situaciji?

Koronavirus nas je zares malo odrezal. Najprej sem si želel, da bi sezono pripeljali do konca. Potem se mi zdi, da bi se bilo najbolje z vsakim igralcem posebej srečati na štiri oči, se pogovoriti, kaj je bilo v minuli sezoni dobrega, kje se da še kaj izboljšati. Zaradi osame do tega žal ni prišlo. Fantje so vedeli, da bomo zelo kmalu začeli s treningi za naslednjo sezono. V našem športu ne moreš zapreti borše in počakati do avgusta. Tega ni več. Še posebej to velja za mlade fante, ki si sami še ne znajo pomagati, oziroma ne vedo, kaj je najbolje za njih. Že deset dni potem, ko se je sezona končala, smo začeli kar pridno trenirati. Fantje so dobili svoje programe. V prvih štirinajstih dneh, je bilo potrebno telesa vrniti v pogon. Končuje se peti teden priprav pred novo sezono. Fantje so razvrščeni v različne skupine, vsaka ima svoj program dela. Prepričan sem, da zares trdo delajo, to lahko razberem, ko se z njimi pogovarjam. To je edina pravilna pot, saj nas čaka boj na več frontah. Fizično morajo biti še bolje pripravljeni, kot v lanski sezoni. Naslednjih sedem do osem tednov bo ključnih. Fantje bodo morali stisniti zobe. Odzvali so se izjemno pozitivno, veliko me sprašujejo. Sem zelo zadovoljen. Upam, da bo tega obdobja čim prej konec, da se bomo lahko v živo srečali. V načrtu je, da bi do začetka julija, skupaj trenirali po trikrat na teden. Tega se zares veselim, saj jih že pošteno pogrešam.

Ne glede na dolgorečne cilje kluba je na Jesenicah vsako sezono cilj osvojiti naslov DP, v zadnjih sezonah tudi Slovenski pokal. Vsaj finale, če že ne kaj več, se je v AHL v vseh sezonah za las izmuznil. Nazadnje zaradi višje sile. Zdi se, da bi bila lahko ekipa v sezoni 2020/2021 zaradi tega še bolj lačna lovorik. Tudi ti kot njen trener?

Vsi vemo kaj so cilji jeseniškega hokeja. V slovenskem prostoru šteje le naslov DP. Od tega ne bežimo. Radi bi bili uspešni tudi v pokalnem tekmovanju. Jesenice v AHL res še niso igrale v finalu. Zdi se mi, da smo bili v minuli sezoni na dobri poti, kljub temu, da nismo odigrali niti tekme v končnici. Rad bi jasno povedal, da rezultati bodo, ampak bo na njih včasih potrebno malce počakati. Z mlado ekipo je potrebno biti potrpežljiv. Fantje morajo dozoreti, stvari se morajo postaviti na svoje mesto. Skozi procese treningov, bodo osvojili določene stvari, to jim bo prišlo v kri. Zato je potreben čas. Ciljamo visoko. Usmeritev kluba je taka, da se je potrebno zavedati, da bodo prišli vzponi in padci, a delamo vrhunsko, z mladimi obetavnimi igralci. Temelji so postavljeni. Prišlo bo do nekaterih sprememb v igralskem kadru. Novinci bodo potrebovali določen čas za prilagoditev. Zmage in porazi ne bodo edino merilo. Pomembno bo, da fantje napredujejo, da postajajo boljši igralci in boljši ljudje. V trenutkih, ko jim ne bo šlo najbolje, bodo morali biti pripravljeni na to, da gredo do konca. Tako v športu, kot v življenju. Tudi o teh stvareh se z njimi pogovarjam. Verjamem pa, da bomo že v avgustu pripravljeni bolje kot lani, saj smo že zgodaj opravili treninge, ki jih takrat nismo. Fantje vedo, kaj lahko od mene pričakujejo. Vsekakor bomo lačni. Osebno sem iz dneva v dan osredotočen na delo. V tem času še ne čutim metuljčkov v trebuhu, ne razmišljam o tem, kako lepo je dvigniti ‘kanto’ za naslov. Dogodkov ne smemo prehitevati. Sem pa izjemno motiviran, komaj čakam, da začnemo sestavljati kocke in nekaj dobrega storimo.

 Za konec še sporočilo najbolj zvestim navijačem in ljubiteljem jeseniškega hokeja.

Vsem navijačem in ljubiteljem jeseniškega hokeja, ki jih je res ogromno, sporočam, da gremo v pravo smer. Zgodaj smo postavili temelje. Želim si, da bi našo rdečo nit vsi prepoznali. Rad bi, da bi naše fante navijači in vsi skupaj podprli, da bodo naše trdo delo znali nagraditi s prihodom na tekme in z aplavzom s tribun, da bodo prepoznali našo zgodbo, da želimo dvigniti klub na višji nivo. Naj se zavedajo, da na Jesenicah delamo najbolje v Sloveniji, da smo klub, ki ima rep in glavo. Obisk na naših tekmah je za slovenske razmere izjemno dober, želim pa si, da bi ga še dvignili. To lahko dosežemo le z veliko podporo. Napolnjena dvorana Podmežakla je največji praznik za jeseniški hokej, za klub, za igralce. V takšnem vzdušju tudi oni začutijo, da ste navijači z njimi, da jih podpirate. Želim si, da se srečamo že v avgustu. Brez vas, zvestih navijačev, ni nas. Vso zgodbo sestavljamo zaradi mladih fantov, da bodo imeli priložnost, da nekaj dosežejo, da postanejo odlični hokejisti in dobri ljudje. Predvsem pa zgodbo sestavljamo zaradi vas, zvesti navijači, saj je vsak dan, ko je na vrsti tekma, praznik. Če se sam postavim v vlogo navijača, bi komaj čakal na tekmo, da bi popil pivo, pojedel hot dog, se družil s prijatelji in gledal fante, ki ‘letijo’ po ledu, saj jih je res užitek spremljati

Svojo obrazložitev za podaljšanje pogodbe z Mitjo Šivicem, je v imenu kluba podal športni direktor, Marcel Rodman:

”V klubu smo po pogovorih v zadnjem tednu postavili temelje za nadaljnje delo. Glede na našo rdečo nit, ni dvoma, da je Mitja Šivic najboljša možnost za mesto glavnega trenerja. Pred lansko sezono je prevzel ekipo, ki je bila zbrana skupaj po sili razmer. Potreboval je nekaj časa, da je moštvo začelo dosegati pozitivne rezultate. V zaključku smo bili vsi skupaj prikrajšani za najboljši del sezone. Kljub temu je Mitja dokazal, da je pravi trener za našo mlado ekipo in je izjemno primeren za to okolje. Svoje delo opravlja s srcem, zato o njem lahko povem le same dobre stvari. Zanj je zelo pomebna komunikacija. Njegov odnos do igralcev je precej pedagoški. Zna jim razložiti kaj je prav in kaj narobe. Veliko pozornosti posveča tako fizični kot psihološki pripravi, pravtako pravilni prehrani. Zna vzpostaviti ekipni duh. V sebi ima veliko atributov na katere sem tudi sam vedno stavil. Mislim, da je njegova pot edina primerna za dolgoročni uspeh. Mitja je prava rešitev za nas, izkazal se je v preteklosti in verjamem, da se bo tudi v prihodnje. Zato se že zelo veselimo naslednje sezone.”

HDD SIJ Acroni Jesenice smo torej pred sezono 2020/2021 najprej podaljšali pogodbo z glavnim trenerjem. Sproti vas bomo še naprej obveščali o naših aktivnostih.

 

ENA EKIPA, ENO SRCE!

 

Avtor: Aleš Brun

 

Delite s prijatelji

Povezano