Author picture

Mašič v 73. minuti poskrbel za prednost v polfinalni seriji

HDD SIJ Acroni Jesenice – Migross Supermercati Asiago Hockey 4:3 (1:1, 2:1, 0:1, 1:0) *OT

AHL, polfinale, 1. tekma

Četrtek, 8. 4. 2021, ob 20.30

Jeseničani so od obstoja Alpske hokejske lige tradicionalni udeleženci polfinalnih dvobojev. Tudi letos ni nič drugače. V polfinale so se uvrstili po tem, ko so gladko, s 3:0 v zmagah, odpravili ekipo Gardene. Zdaj je na vrsti serija tekem proti ekipi Asiaga, ki je redni del končala na 4. mestu. Italijanom je uspelo zbrati 6 točk manj od Železarjev. Tudi v tem dvoboju imajo prednost domačega igrišča naši fantje.

Izenačena prva tretjina

Obe ekipi sta začeli zelo zavzeto. Že v prvi minuti smo videli nekaj priložnosti na obeh straneh. V 4. minuti je bila na vrsti prva izključitev na tekmi, ko se je na kazensko klop usedel Crnovič. Gostje so potrebovali pičlih 5 sekund za zadetek z igralcem več, pred golom je bil iznajdljiv Marco Rosa. A rdeči so izenačili le pol minute kasneje, ko si je Jezovšek priboril dovolj prostora in z desne ukanil Vallinija. Železarji so imeli po izključitvi Marchettija v 8. minuti nekaj priložnosti, a zadetka niso dosegli. Tempo se je za tem pričakovano malce umiril. Videli smo manj strelov na gol, potem pa so si ob zaključku tretjine gostje prislužili kar 2 mali kazni in Železarji so 1 minuto in 20 sekund napadali s petimi proti trem. Velike številčne premoči jim žal ni uspelo izkoristiti in ostalo je pri 1:1.

Jeseničani do gola prednosti pred zadnjo tretjino

Uvodne minute druge tretjine so pričakovano postregle s trdim, izenačenim dvobojem. Potem pa si je ekipa Asiaga na začetku 25. minute privoščila grobo napako. Jezovšek je gostom ukradel plošček in sam zadrsal pred Vallinija. Ta je njegov strel sicer obranil, a na pravem mestu je bil Sodja, ki je odbit plošček elegantno potisnil v mrežo Italijanov. Naslednje minute so postregle s šahovsko partijo. Ekipi sta bili disciplinirani in nista dopuščali prostora, ki bi ponudil kakšno večjo priložnost za dosego zadetka. Prvo izključitev v 2. tretjini smo videli šele v 37. minuti, ko je bil drugič na tekmi kaznovan Crnovič. Žal so gostje izkoristili tudi ta power play. Lepo kombinacijo je z zadetkom kronal Magnabosco. A takoj po zadetku Asiaga se je vzorec iz 1. tretjine ponovil. Le dobre pol minute kasneje so namreč Železarji izpeljali krasen protinapad, ki ga je z zadetkom kronal kdo drug kot Žan Jezovšek in s tem poskrbel za pomembno prednost pred zadnjo tretjino.

Trije power play-i Asiaga, trije zadetki

Prve minute zadnje tretjine so pripadle gostom, ki so prišli do nekaj priložnosti, a streli so bili premalo natančni, da bi ogrozili Usa. Njihova pobuda ni trajala dolgo, saj smo v Podmežakli kmalu spet spremljali izenačeno partijo, brez večjih napak na eni in drugi strani. Asiago je po izključitvi Urukala v 52. minuti prišel do power playa in zgodilo se je tisto, česar smo se bali. Italijani so namreč izkoristili še svojo tretjo priložnost za zadetek ob igri z igralcem več. Preveč prostora pred vrati je znal unovčiti Frei. Do konca tretjine nobeni ekipi ni uspelo prevesiti tehtnice na svojo stran in v Podmežakli je bil na vrsti 20-minutni podaljšek do zlatega gola.

Mašič s strelom od daleč odločil v 73. minuti

Podaljšek, v katerem se je igralo 5 na 5, je najprej prinesel krasno priložnost Šturma, a z dobro reakcijo se je izkazal Vallini. V 63. minuti smo trepetali, saj je bil izključen Sodja. Gostje so znova odigrali dober power play, a tokrat je naši obrambi vendarle uspelo zdržati. V naslednjih minutah smo videli nekaj dobrih poizkusov na obeh straneh, nekajkrat so bili naši fantje blizu odločilnemu zadetku. Čakali smo in čakali na zadetek in ta je prišel na začetku 73. minute, ko nas je s strelom iz razdalje v dobro voljo spravil Bine Mašič. S tem so si Železarji trdo prigarali izjemno pomembno zmago, ki vliva veliko mero optimizma pred nadaljevanjem serije.

Komentar po pomembni zmagi je podal strelec odločilnega zadetka, Bine Mašič:

“Tekma je bila zelo težka. Asiago je zelo močan in izkušen nasprotnik. Na njih smo se dobro pripravili. Na naslednjih tekmah moramo popraviti še power play in penalty killing, kajti to odloča tekme. Moramo iti tako naprej in nadaljevati v zmagovalnem ritmu.”

Delite s prijatelji

Povezano