Miha Brus: To so bila najlepša leta v mojem življenju!

V največjih športnih klubih so določeni igralci, ki za vse večne čase pustijo neizbrisen pečat. S svojimi igrami, značajem, ponosom, srčnostjo, zvestobo in predanostjo, postanejo ikone kluba. Žal pa, slej ko prej pride čas, ko klubska ikona naznani slovo od tekmovalnih aren.

Miha Brus je igralec, ki je poosebljal jeseniški hokej v zadnjih dvanajstih sezonah. Rodil se je 9. februarja, leta 1987, na Jesenicah. Vse od trenutka, ko je prvič obul drsalke, pa do svoje zadnje tekme, 4. marca letos, na gostovanju v Brunicu, je nosil rdeči dres. Po letih šolanja v vseh selekcijah kluba, HD Jesenice, se je s profesionalnim hokejem spoznal v sezoni, 2008/2009. S HK Jesenice, je odigral štiri sezone v ligi EBEL, nato pa doživel žalosten konec kluba. Ponovno je bil član, takrat izjemoma sestavljene članske ekipe, HD Jesenice, v prehodni sezoni 2012/2013. Nato je do konca kariere ostal v Podmežakli, ko je zrasel nov klub, HDD Jesenice. Nekaj sezon je bil kapetan ekipe, za katero je odigral 248 tekem, zabil 87 golov, kar je največ v klubski zgodovini, in zbral 185 točk. Za nekdanji klub je v ligi EBEL odigral 197 tekem. Skupno je osvojil pet naslovov DP Slovenije in eno pokalno lovoriko. Devetkrat je oblekel dres slovenske reprezentance.

”V zadnjih letih sem se precej srečeval s poškodbami, še posebej zadnja sezona je bila izjemno težka, saj sem se od samega začetka boril z izčrpanostjo. Mislim, da je tako pravi čas za zaključek kariere,” je Miha Brus navedel svoje razloge za sklenitev kariere, ki jo je opisal z naslednjimi besedami: ”Odigral sem nekaj kakovostnih sezon, rekel bi, da sem imel lepo kariero. Skupaj smo doživeli veliko lepih trenutkov. Zgodile so se tudi slabše stvari, a te gredo hitro v pozabo. Ostalo mi bo veliko lepih spominov, še posebej na soigralce, ki so bili izjemna družba, vzdušje v garderobi je bilo vedno enkratno. To so bila najlepša leta v mojem življenju. Odigral sem nekaj sezon v ligi EBEL, nato je sledil tisti mrk, potem je sledila AHL. Jaz gledam na vso svojo kariero kot na enotno zgodbo. Takrat, ko je ugasnil prejšnji klub, je bilo zares težko. Nihče ni vedel, kaj se bo zgodilo, vse je bilo v razsulu. Vendar smo vztrajali in skupaj prilezli do točke, kjer smo sedaj.”

Nekdanji kapetan, je pohvalil razmere v klubu v katerem je zaključil kariero: ”Mislim, da se v klubu dobro dela. Vsi, ki kakorkoli pomagajo, se trudijo po najboljših močeh, da bi vse skupaj spravili na še višji nivo. To je izjemno dobro za igralce, ki ostajajo in tiste, ki prihajajo. Želim jim veliko sreče in uspehov v nadaljevanju.”Ob vseh uspehih, pa je ena želja ostala neizpolnjena: ”Mogoče bi si ponovno želel odigrati odločilno peto tekmo polfinala AHL, leta 2019 v Brunicu, ki smo jo izgubili v podaljšku. Naslov prvaka v AHL, je eden izmed mojih neuresničenih ciljev. Ta želja me je gnala naprej, v tisti sezoni sem si bolj želel te lovorike kot naslova DP.

Miha Brus, kljub zaključeni karieri ostaja vzornik naslednjim generacijam: ”Svojim naslednikom sporočam, naj bodo pridni, delavni, naj poskušajo delati z glavo in s pravim namenom. Predvsem, naj v svojem delu uživajo, saj je na ta način vse skupaj precej lažje. Naj si naberejo veliko lepih spominov.

IMG 2811

Foto: Domen Jančič

Današnji športni direktor, Marcel Rodman, je bil v sezoni 2008/2009, soigralec Mihe Brusa. Zahvalil se mu je z naslednjimi besedami:”Miha je eden izmed jeseniških fantov, ki so celotno kariero odigrali v domačem klubu. Izjemno je pripomogel k temu, da so se stvari v času, ko je bilo stanje v jeseniškem hokeju najbolj turbulentno, razrešile na pravi način. Imel sem priložnost, da sem igral skupaj z njim. Takrat sem ga bolje spoznal. Bil je igralec s karakterjem, kar bomo sigurno pogrešali. Bil je zelo priljubljen v garderobi. V svoji karieri je bil mnogokrat steber ekipe, za katero je vedno storil vse, tako na ledu, kot izven igrišča. V vsaki sezoni je dal od sebe najboljše, kar je lahko. Lahko rečem le še, Miha, hvala za vse in srečno na tvoji nadaljnji poti!”

Predsednik, HDD SIJ Acroni Jesenice, Anže Pogačar, se je bivšemu kapetanu zahvalil z naslednjimi besedam: ”Miha Brus je celotno kariero preživel v jeseniškem dresu in je legenda našega hokeja. Klubu je bil zvest v dobrih in v težkih časih. S svojo pripadnostjo rdeči barvi, pozitivnim značajem, ljubeznijo do kluba in športa, je bil vedno vzor vsem soigralcem in v ponos klubu. V svojem imenu in v imenu celotnega kluba, se mu iskreno zahvaljujem za njegov prispevek pri razvoju kluba, HDD SIJ Acroni Jesenice. Mihi Brusu bodo vrata našega kluba vedno odprta. Miha Brus, hvala za vse in srečno na nadaljnji poti!”

IMG 2812

Avtor: Domen Jančič

Kot kapetan in dolgoletni nosilec igre, je imel, Miha Brus, vedno poseben odnos z navijači: ”Navijačem bi se rad zahvalil za podporo v vseh teh letih. Stali so nam ob strani tudi takrat, ko je bilo najtežje. Dali so nam dodatno motivacijo in zagon, da smo vztrajali in šli naprej. Ko je bilo težko, so nam pomagali, da smo se pobrali, ko smo bili uspešni, so znali pripraviti pravo vzdušje in nas še bolj dvigniti. Z njimi je bilo vedno lažje in lepše doživljati tekme. Zato bi se jim rad še posebej zahvalil.”

Kako se je zapisal v srca navijačev, najbolje ponazarja uradna izjava navijaške skupine, Red Steelers Ultras Jesenice: ”Miha Brus, hvala za ves trud, borbenost in predanost, ki si jo v vseh letih pokazal za svoj domači klub. V naših očeh boš vedno jeseniški Francesco Totti, srčen in predan. Pri nas navijačih, RSUJ, in pri ostalih pristaših rdeče-belega kluba, si pustil poseben pečat.  V imenu celotne rdeče-bele družine, ti želimo srečno na tvoji nadaljnji življenjski poti.”

Miha Brus je, še kot aktiven igralec, nekaj časa sodeloval z jeseniško hokejsko šolo. Mlade nadebudneže je učil prvih drsalnih korakov in vihtenja palice. Po svojih besedah ne izključuje možnosti, da se njegove poti, tudi v nadaljevanju, ne bi prepletale s hokejem. Miha, kamorkoli te bodo vodile, naj bodo tvoje poti srečne in uspešne!

ENA EKIPA, ENO SRCE!

 

Avtor: Aleš Brun

Delite s prijatelji

Povezano