Prva tekma finala pripadla Asiagu

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenic so na prvi finalni tekmi alpske lige doživeli poraz. V gosteh je bil s 4-1 boljši Asiago, ki je v seriji na tri zmage povedel z ena proti nič.

Zgodovinska prva finalna tekma regionalnega tekmovanja se za jeseniške hokejiste ni izšla po željah. Gostitelji so se na italijanskem ledu izkazali za trd oreh in ubranili prednost domačega terena. Uprizorili so preobrat in zmagali s tremi goli razlike.

Tekma se je sicer z obeh strani začela previdno. Obe moštvi sta pokazali, da se zavedata pomembnost vsake finalne tekme, ki se že lahko izkaže za odločilno. V prvi tretjini tako prisotni gledalci na Tirolskem niso videli zadetka. Na obeh straneh je prišlo do kar nekaj priložnosti, a sta oba vratarja pokazala, zakaj sodita med ene najboljših v ligi. Vallini je ubranil vseh deset strelov, Oscar Fröberga pa je zbral kar 14 obramb.

Finalni obračun se je razvnel v drugi tretjini. Obe moštvi sta vse bolj redno začeli zbirati kazenske minute. Igro z igralcem več pa so v 30. minuti izkoristili Železarji. Po strelu Eloja je bil pred vrati najbolj pozoren Jaša Jenko, ki je znova pokazal svoj občutek za dosego zadetkov in gostom prinesel vodstvo.

Na žalost pa vodstvo Jesenic ni trajalo dolgo. Po dobljenem metu ploščka v napadalni tretjini je Asiago izvedel hitro akcijo. Z natančnim strelom pod prečko Fröberga je v 37. minuti naziv najkoristnejšega igralca lige upravičil Salinitri.

Težave varovancev Nika Zupančiča je že v naslednji minuti poglobil Casetti, ki se mu je nasmehnila sreča. On njegovem poizkusu je plošček namreč spremenil strel in ukanil švedskega čuvaja gostujoče mreže.

V zadnji tretjini so se Železarji zavedali, da bodo za zmago morali zaigrati še bolj napadalno in tvegati več. To so tudi storili, a se jim trud ni poplačal. Vse bolj se je poznala tudi utrujenost in odsotnost kar treh pomembnih branilcev. Manjkali so Urukalo, Stojan in Planko, kar je pomenilo, da so Jeseničani igrali zgolj s petimi branilci.

To se je poznalo v protinapadu Asiaga v 44. minuti, ki ga je z golom za 3-1 zaključil Magnabosco. Slednji je edine slovenske predstavnike v alpski ligi pahnil v še večje težave. Ti so se iz njih v zadnjih dobrih treh minutah poskušali izvleči celo z igro brez vratarja. Tudi ta poskus pa je z golom prek celotnega igrišče 17 sekund pred koncem kaznoval Ginnetti.

S končnim rezultatom 4-1 je Asiago tako povedel v finalni seriji, ki pa se zdaj seli v Podmežaklo. Pred glasnimi jeseniškimi ljubitelji hokeja so Železarji zagotovo sposobni izid v zmagah izenačiti. Priložnost za to pa bodo imeli že v torek.

Ena ekipa, eno srce!

Delite s prijatelji

Povezano