Slovenska bakla tudi v rokah Železarjev

Slovenska bakla iz recikliranega SIJevega jekla, ki te dni širi vrednote olimpizma, jeklene volje in solidarnosti na Gorenjskem, je obiskala tudi Jesenice! 69. dan svojega popotovanja po Sloveniji – v soboto, 10. julija – je bakla prispela v mesto hokeja. Plamenica je svojo pot na Jesenicah začela prav izpred dvorane Podmežakla. med nosilci bakle so bili tudi naši hokejisti, ki so baklo prevzeli na trgu Toneta Čufarja in jo ponosno prenesli do končne postaje, kopališča Ukova. Kot prvi je baklo na trgu prevzel Ahmet Jakupović, ki jo je na poti predal še Gašperju Seršenu in Nejcu Brusu. Do zadnje jeseniške postaje pa je slovensko baklo prinesel priljubljen hokejski olimpijec Andrej Hebar.      

image 1
Foto: OKS-ZŠZ // Aleš Fevžer

Plamenica je tako v štafetnem teku prispela na glavno prizorišče – letno kopališče Ukova. Zbrane sta na začetku pozdravila: v imenu organizatorja projekta Slovenska bakla drugi podpredsednik Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez Tomaž Baraga in podžupan Občine Jesenice Miha Rezar. Nato je vse navzoče nagovoril še predstavnik SIJ Acronija, direktor za strateški razvoj in investicije Roman Robič, ki je v svojem nagovoru izpostavil tesno povezanost družbe SIJ Acroni in jeseniškega športa.

»Jeseniški hokej, ki daje najprepoznavnejši pečat mestu Jesenice, podpiramo že 73 let. Zavest, da skupnosti vrnemo vsaj del podpore, ki jo ta daje nam, da spodbujamo mlade k preživljanju prostega časa ob različnih športnih dejavnostih, smo vedno čutili kot neločljiv del našega poslanstva. Danes smo v Skupini SIJ ponosni na sodelovanje z OKS – ZŠZ, iz katerega se je v teh izzivov polnih časih rodila izjemna ideja o prenosu simbolike povezovanja in združevanja na vseslovensko raven.«  

Na osrednjem prizorišču so si nato predaje izmenjevali številni povabljeni nosilci bakle, med katerimi so bili tudi Ada Bešter (z dekliškim priimkom Smolnikar), najstarejša jeseniška olimpijka, gimnastičarka in udeleženka OI v Helsinkih leta 1952, alpska smučarka Maruša Ferk, plavalka Anja Klinar, prav tako udeleženki olimpijskih iger, ter Jernej Slivnik, paralimpijski smučar in drugi.

Simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja

Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 je izdelana iz recikliranega jekla Skupine SIJ – Slovenska industrija jekla v kombinaciji z lesom. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Plamenica tehta 1951 g in meri 72 cm.

Spodaj pa si lahko ogledate nekaj foto utrinkov:

Delite s prijatelji

Povezano