Author picture

Sodelujoči v novi sezoni AHL – Vipiteno

Mesto olimpijcev v osrčju Alp

V osrčju osupljivih Alp, na severu Italije, leži mesto, ki bi ga lahko zlahka spregledali na zemljevidu, a je v svetu športa pustilo neizbrisen pečat. Vipiteno, v nemščini znano kot Sterzing, je majhno alpsko mestece, ki s svojo bogato zgodovino, edinstveno geografsko lego in izjemno športno tradicijo predstavlja fascinanten primer, kako lahko tudi najmanjše skupnosti igrajo veliko vlogo na svetovnem odru.

Mesto Vipiteno, ki se ponaša z le okoli 6.900 prebivalci, leži na nadmorski višini 948 metrov v dolini Wipptal, ob reki Eisack. Njegova lega, le nekaj kilometrov južno od strateškega prelaza Brenner, je skozi stoletja oblikovala usodo tega kraja. Že v rimskih časih je bilo območje znano kot Vipitenum, pomembna postojanka na poti med severom in jugom. Skozi srednji vek se je Vipiteno razvil v pomembno trgovsko središče, status, ki ga je ohranil vse do danes.

Arhitektura mesta odraža njegovo bogato zgodovino. Staro mestno jedro se ponaša s čudovitimi srednjeveškimi stavbami, med katerimi izstopa mestna hiša iz 15. stoletja z značilnim stolpom. Ulice so polne pisanih fasad, ki ustvarjajo živahno in privlačno atmosfero.

fe419b28 city 49975 172822cb531
Vipiteno/Sterzing

Ena od najbolj fascinantnih značilnosti Vipitena je njegova jezikovna in kulturna pestrost. Približno 73% prebivalstva predstavlja nemško govoreča skupnost, 26% je italijansko govorečih, preostali 1% pa predstavljajo druge jezikovne skupine. Ta jezikovna raznolikost je posledica burne zgodovine 20. stoletja, ko je območje po prvi svetovni vojni prešlo izpod avstro-ogrske oblasti pod italijansko. Danes je Vipiteno uradno dvojezično mesto, kjer sta tako nemščina kot italijanščina v vsakodnevni rabi, kar ustvarja edinstveno kulturno vzdušje.

Gospodarstvo Vipitena temelji na raznolikih dejavnostih. Turizem igra pomembno vlogo, saj mesto privablja obiskovalce tako poleti kot pozimi. Zimski športi, vključno s smučanjem in seveda hokejem na ledu, so pomemben del turistične ponudbe. Mesto je znano tudi po svoji predelovalni industriji, zlasti po proizvodnji mlečnih izdelkov in mesnih specialitet. Pomemben gospodarski dejavnik je tudi pivovarna Forst, ustanovljena že leta 1857, ki je danes ena največjih pivovarn v Italiji in hkrati pomemben sponzor lokalnega športa.

Izjemna športna tradicija

Vendar pa je tisto, kar resnično loči Vipiteno od drugih alpskih mest, njegova izjemna športna tradicija. Skozi desetletja je to majhno mesto dalo vrsto vrhunskih športnikov, ki so Italijo zastopali na najvišjih mednarodnih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami. Seznam športnikov, rojenih v Vipitenu, je impresiven in zajema širok spekter zimskih športov.

Carlo Gartner, rojen leta 1922, je bil pionir alpskega smučanja iz Vipitena. Tekmoval je na zimskih olimpijskih igrah leta 1948 in 1952, s čimer je utrl pot generacijam smučarjev, ki so sledili. Herbert Plank, rojen 1954, je nadaljeval to tradicijo in se udeležil olimpijskih iger 1976 in 1980. Oswald Tötsch, rojen 1964, je prav tako zastopal Italijo na zimskih olimpijskih igrah 1984 in 1988.

Herbert Plank
Herbert Plank

Vendar pa je morda največji uspeh dosegel Josef Polig, rojen leta 1968. Polig je dosegel vrhunec svoje kariere z zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah 1992, s čimer je Vipiteno postavil na zemljevid olimpijskih zmagovalcev. Njegova zmaga je navdihnila novo generacijo športnikov iz tega majhnega mesta.

Vipiteno pa ni dal samo smučarjev. Gerhard Plankensteiner, rojen 1971, je kot sankač osvojil bronasto medaljo na zimskih olimpijskih igrah 2006. Njegova sokrajanka Astrid Plank, rojena istega leta, je kot alpska smučarka zastopala Italijo na zimskih olimpijskih igrah 1992. Reinhold Rainer, rojen 1973, je kot sankač nastopil na kar štirih zimskih olimpijskih igrah, s čimer je dokazal izjemno dolgoživost športne kariere.

Seznam se nadaljuje z biatloncem Devisom Da Canalom (rojen 1976), tekačico na dolge proge Silvio Weissteiner (rojena 1979), ki je nastopila na poletnih olimpijskih igrah 2008 in 2012, ter biatlonko Katjo Haller (rojena 1981), ki je nastopila na treh zimskih olimpijskih igrah. Alex Schwazer (rojen 1984), nekdanji tekmovalec v hitri hoji, Hans Peter Fischnaller (rojen 1985), sankač, in Sandra Gasparini (rojena 1990), sankačica, ki je nastopila na zimskih olimpijskih igrah 2010, zaokrožujejo ta impresivni seznam.

Ta neverjetna koncentracija olimpijcev v tako majhnem mestu priča o globoko zakoreninjeni športni kulturi Vipitena. Vendar pa športna zgodba tega mesta ne bi bila popolna brez omembe hokeja na ledu, ki ima v Vipitenu posebno mesto.

Hokej

WhatsApp Image 2021 02 21 at 19.59.15 750x350 removebg previewHokejski klub Wipptal Broncos je postal sinonim za hokej v tem delu Italije. Hokejska zgodovina v Sterzingu sega v 50. leta 20. stoletja, ko so lokalni navdušenci začeli igrati na zamrznjenih jezerih in potokih v okolici mesta. Začetki so bili zaradi igranja na naravnem ledu skromni in močno odvisni od vremenskih razmer. Formalno je bil klub ustanovljen leta 1968 kot HC Sterzing. Skozi desetletja je rasel in se razvijal skupaj z mestom.

Pomemben mejnik v razvoju kluba je bila izgradnja pokrite Weihenstephan Arene leta 1994. Ta sodobni objekt, ki sprejme okoli 3.000 gledalcev, je omogočil bolj profesionalen pristop k hokeju in daljšo sezono. Postal je pravi dom hokeja v Vipitenu in širši regiji.

Leta 2001 je klub doživel preimenovanje v Wipptal Broncos, kar je odražalo željo po večji prepoznavnosti in povezanosti s celotno dolino Wipptal. Ime “Broncos” (divji konji) simbolizira moč, hitrost in neukrotljiv duh, ki ga klub želi predstavljati na ledu.

Wipptal Broncos so se skozi leta uveljavili kot pomemben faktor v italijanskem hokeju. Klub je večkrat nastopal v italijanski Serie A, najvišji ravni domačega hokeja. Eden največjih uspehov kluba je bila zmaga v italijanskem pokalu leta 2009, ko so v finalu premagali HC Pustertal.

V sezoni 2016/2017 so Wipptal Broncos naredili pomemben korak naprej s pridružitvijo novoustanovljeni Alps Hockey League (AHL). To mednarodno tekmovanje, ki združuje klube iz Italije, Avstrije in Slovenije, od letos dalje seveda pa tudi Hrvaške, je pomenilo novo poglavje v razvoju kluba. Omogočilo jim je tekmovanje na mednarodni ravni in soočenje z novimi izzivi.

Skozi leta je za Wipptal Broncos igralo več izjemnih hokejistov. Med najbolj izpostavljenimi so Thomas Pichler, dolgoletni kapetan ekipe in eden najboljših strelcev v zgodovini kluba, Daniel Tedesco, napadalec, ki je bil ključen del ekipe, ki je osvojila italijanski pokal leta 2009, Alex Gellert, kanadski napadalec, ki je postal ljubljenec navijačev, Hannes Oberdörfer, domači talent, ki se je prebil skozi mladinske vrste kluba, in Ingemar Gruber, vratar, ki je s svojimi obrambami večkrat rešil ekipo.

Poleg teh igralcev je treba omeniti tudi trenerje, ki so pomembno prispevali k razvoju kluba. Eden izmed njih je Dustin Whitecotton, kanadski trener, ki je vodil ekipo v nekaj ključnih sezonah in pomagal pri razvoju mladih talentov.

Klub je znan po svojem delu z mladimi igralci in ima dobro organizirano mladinsko akademijo. Mnogi mladi igralci, ki so začeli svojo kariero v Vipitenu, so kasneje zaigrali za italijansko reprezentanco ali se uveljavili v drugih evropskih ligah. Ta poudarek na razvoju mladih talentov je ključen za dolgoročno uspešnost kluba in hokeja v regiji.

V zadnjih sezonah Alps Hockey League je klub dosegal solidne rezultate, redno se uvrščal v končnico in se uveljavil kot konkurenčna ekipa v mednarodnem merilu. To dokazuje, da lahko tudi klub iz majhnega mesta uspešno tekmuje na mednarodnem nivoju.

Pomembno vlogo pri uspehu kluba igra tudi podpora lokalne skupnosti in sponzorjev. Glavna pokrovitelja kluba sta pivovarna Forst, ki smo jo omenjali že zgoraj ter bavarska pivovarna Weihenstephan, ki je najstarejša še delujoča pivovarna na svetu. Začetki segajo v leto 1040, ko je pivovarna dobila uradno dovoljenjetedanjih oblasti za varjenje piva. Tradicija varjenja piva v mestu Freising na Bavarskem, od koder omenjena pivovarna izhaja, sicer sega vse do leta 725 (ustanovitev samostana). Povezava med Forst in Weihenstephan: Forst je uvoznik piva Weihenstephan za Italijo. Ta povezava med tradicijo pivovarstva in hokeja je postala pomemben del identitete kluba in mesta.

halleneinsturz
Sneg je porušil dvorano
Foto: KLIK

Februarja 2021 se je zgodila nesreča, ko se je zaradi obilnega sneženja zrušila streha Weihenstephan Arene v Vipitenu. Na srečo v času zrušitve v dvorani ni bilo ljudi, tako da ni bilo poškodovanih. Vendar je ta dogodek predstavljal velik udarec za hokejski klub in celotno skupnost.

Zrušitev dvorane je pomenila, da Wipptal Broncos nenadoma niso imeli domačega prizorišča za trening in tekme. To je bil velik izziv sredi sezone, še posebej v času pandemije COVID-19, ki je že tako oteževala normalno delovanje.

Klub in lokalne oblasti so se hitro odzvali na krizo:

  1. Začasna rešitev: Ekipa je bila prisiljena igrati svoje domače tekme na drugih prizoriščih, vključno z bližnjim Bruneckom.
  2. Podpora skupnosti: Lokalna skupnost in navijači so se združili v podpori klubu, kar je pomagalo ohraniti moralo v težkem obdobju.
  3. Obnova: Takoj so se začeli načrti za obnovo dvorane. Lokalne in regionalne oblasti so zagotovile sredstva za hitro obnovo.
  4. Modernizacija: Odločili so se, da bodo nesrečo izkoristili kot priložnost za posodobitev objekta. Nova arena naj bi imela izboljšano infrastrukturo in večjo kapaciteto.

Obnova je potekala hitro in učinkovito, zato je klub lahko nadaljeval s svojim delovanjem v obnovljeni dvorani v relativno kratkem času.

Ta incident je pokazal odpornost in predanost skupnosti Vipitena hokeju in svojemu klubu. Kljub veliki oviri so našli način, da so nadaljevali s sezono in hitro obnovili svoj dom.

Ta dogodek in hiter odziv nanj sta postala del zgodbe kluba Wipptal Broncos, ki kaže na njihovo sposobnost premagovanja izzivov in podporo, ki jo uživajo v svoji skupnosti.

Wipptal Broncos so več kot le hokejski klub – so simbol ponosa in identitete mesta Vipiteno in celotne doline Wipptal. S svojo bogato zgodovino in zavezanostjo razvoju hokeja v regiji predstavljajo pomemben del športne in kulturne dediščine Južne Tirolske.

2023 24 teampic web

Vstop kluba v Alps Hockey League je odprl nove možnosti za mednarodno sodelovanje in rivalstva. Zanimivo je omeniti, da je Vipiteno oddaljen približno 330 kilometrov po cesti od Jesenic. To razdaljo je mogoče premagati v nekaj urah vožnje, kar simbolizira povezanost, ki jo je ustvarila Alps Hockey League med različnimi alpskimi regijami.

Rivalstvo?

Čeprav med Wipptal Broncos in HDD Sij Acroni Jesenice ni dolgoletnega tradicionalnega rivalstva, je vstop obeh ekip v Alps Hockey League ustvaril nove priložnosti za športno tekmovanje in kulturno izmenjavo. Vsako srečanje med tema kluboma predstavlja ne le hokejski dvoboj, ampak tudi srečanje dveh različnih hokejskih kultur in tradicij.

To rivalstvo, čeprav relativno novo, ima potencial, da se razvije v nekaj posebnega. Oba kluba predstavljata manjši mesti z bogato industrijsko zgodovino in strastjo do hokeja. Srečanja med Wipptal Broncos in HDD Sij Acroni Jesenice tako niso le športni dogodki, ampak tudi priložnost za krepitev mednarodnih vezi in promocijo alpskega hokeja.

V prihodnosti lahko pričakujemo, da bo to rivalstvo raslo in se razvijalo, saj redna srečanja v Alps Hockey League ustvarjajo nove zgodbe in spomine. Nedvomno to prispeva k nadaljnjemu razvoju in popularizaciji hokeja na ledu v alpski regiji, hkrati pa krepi mednarodne povezave med ljubitelji tega športa.

Vipiteno, to majhno alpsko mesto, je dokaz, da velikost ni merilo za uspeh. S svojo bogato športno tradicijo, še posebej v zimskih športih, je Vipiteno dal svetu vrsto olimpijcev in vrhunskih športnikov. Hkrati je mesto s svojim hokejskim klubom Wipptal Broncos postalo pomemben del hokejske scene v Alpah.

Ta edinstvena kombinacija olimpijske tradicije in strasti do hokeja na ledu dela Vipiteno za pravo športno središče v srcu Alp. Mesto tako ostaja navdih za mlade športnike in dokaz, da lahko tudi manjše skupnosti pustijo velik pečat v svetu športa. Zgodba Vipitena in Wipptal Broncos je zgodba o tem, kako lahko strast, predanost in skupnostni duh premagajo vse ovire in ustvarijo nekaj resnično izjemnega.

No, preveč pa jih le ne bi hvalili, so le naši nasprotniki. Sicer bi pa ob koncu našim bralcem zastavili vprašanje – se morda kdo spominja kakega igralca z Jesenic, ki je deloval v Sterzingu/Vipitenu?

Zaključimo pa kar s ponarodelim rekom:

ENA EKIPA, ENO SRCE!

Delite s prijatelji

Povezano