Author picture

Statistični pregled rednega dela sezone

Redni del AHL je za nami. Čeprav so varovanci Mitje Šivica na zadnjih dveh tekmah doživeli tesna poraza, so si fantje na koncu več kot zasluženo priborili 2. mesto. Zdaj je pred njimi teden dni premora, ki ga bodo izkoristili za nabiranje novih moči in kovanje načrtov za končnico. Svojega nasprotnika bodo dobili prav kmalu. Ekipe, ki so redni del sezone končale med 5. in 12. mestom, se že borijo za preostala 4 prosta mesta, ki vodijo v končnico. Ta se bo začela v nedeljo, 28. 3. 2021. Železarji bodo kot drugi izbirali svojega četrfinalnega nasprotnika. Imeli bodo prednost domačega ledu. Tako bo zagotovo tudi v polfinalu, če se jim tja seveda uspe uvrstiti. Celotna končnica bo odigrana po sistemu “best of 5” oziroma na 3 zmage.

A o končnici bomo v prihodnjih tednih govorili še veliko. Zato se raje vrnimo v bližnjo preteklost in si skupaj oglejmo nekaj zanimivejših statsitičnih podatkov iz rednega dela sezone.

STATISTIKA EKIP

DOSEŽENI IN PREJETI ZADETKI

Železarji so v rednem delu sezone zbrali 74 točk, 2 točki več od tretjega Pustertala in 9 manj od prve Olimpije. S tem točkovnim izplenom so se gladko uvrstili na mesta, ki prinašajo neposredno uvrstitev v končnico, saj je petouvrščena Cortina zbrala kar 11 točk manj. Železarji so dosegli 121 zadetkov (5. najučinkovitejša ekipa lige), prejeli pa 74. Manj golov sta dobili le ekipi Olimpije (57) in Asiaga (73). Z razliko v zadetkih +47 so bili Jeseničani prav tako med top tremi ekipami lige.

Lestvica: https://www.alps.hockey/en/standings

POWER PLAY IN PENALTY KILLING

Najuspešnejša na power play-u v rednem delu je bila ekipa Asiaga. Italijani so na 36 tekmah zabili kar 35 zadetkov. Bili so 31, 3 % uspešni, kar pomeni, da so zadeli skoraj ob vsaki tretji igri z igralcem več. Železarji so se odrezali solidno. Na 36 tekmah so zadeli 28-krat, njihova uspešnost je bila 22,4 %. To jih uvršča na 6. mesto med vsemi ekipami. Zanimivo je, da so bili na power play-u povsem enako uspešni kot Olimpija. Najslabša v tej prvini je bila ekipa Linza, ki je bila le 6,3 % uspešna.

Power Play: https://www.alps.hockey/en/stats/teamstats/power-play

Pri penalty killing-u so se najbolje odrezali večni tekmeci iz Ljubljane. Kar v 88,3 % primerov, ko so se branili z igralcem manj, so ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. Železarji v tem segmentu igre niso ravno navdušili. 108-krat se jim je pripetilo, da so igrali z igralcem manj, pri tem pa so prejeli 23 zadetkov in bili 78,7 % uspešni na penalty killing-u. To jih uvršča na 10. mesto med vsemi ekipami. Kot zanimivost velja omeniti, da so ob igri z igralcem manj dosegli tudi 2 zadetka.

Penalty Killing: https://www.alps.hockey/en/stats/teamstats/penalty-killing

DJF 9224

Najuspešnejša na power play-u je bila ekipa Asiaga. Foto: Domen Jančič

STRELSKA UČINKOVITOST

Največ strelov v rednem delu sezone je sprožila ekipa Olimpije. Iz 1.573 poizkusov so zadeli 178-krat (11,32 % učinkovitost). Železarji so se v tem statističnem elementu znašli v povprečju. Iz 1.239 poizkusov so zadeli 121-krat (9,77 % učinkovitost), kar jih uvršča na 7. mesto med vsemi ekipami.

Strelska učinkovitost: https://www.alps.hockey/en/stats/teamstats/scoring-efficiency

FAIR PLAY

Poglejmo še fair play statistiko. Najmanj kazenskih minut na tekmo si je privoščila ekipa Feldkircha. Zbrali so 284 kazenskih minut oz. 7,9 min/tekmo. Železarji niso veliko zaostali za njimi. Z 298 kazenskimi minutami oz. 8,3 min/tekmo, so bili četrta najbolj “fair” ekipa lige. Najmanj disciplinirani sta bili mladi ekipi Salzburga in Linza, ki sta skupaj nabrali kar 824 kazenskih minut.

Fair Play: https://www.alps.hockey/en/stats/teamstats/fairplay

DJF 7000

Hokejisti Feldkircha so si prislužili najmanj kazni. Foto: Domen Jančič

INDIVIDUALNA STATISTIKA

TOČKE

Oglejmo si še nekaj individualnih statističnih podatkov. Najboljši po točkah v rednem delu sezone je bil hokejist Cortine, 30-letni Kanadčan Mike Cazzola, ki je na 36 tekmah dosegel kar 69 točk (22 golov in 47 asistenc). Sledita mu rojaka Bradley McGowan (68 točk) in Mathew Wilkins (67 točk), oba hokejsita Gardene. Med slovenskimi predstavniki najvišje, na 8. mestu, najdemo Blaža Tomaževiča, ki je prispeval 48 točk (10 golov in 38 asistenc). Na 11. mestu najdemo Žana Jezovška, ki je dosegel 45 točk (24 golov in 21 asistenc), na 32. mestu pa še tretjega člana udarnega napada Jako Sodjo, ki je dosegel 37 točk (18 golov in 19 podaj). Najboljši branilec Železarjev po točkah je Aljoša Crnovič, ki je dosegel 23 točk (3 gole in 20 podaj).

Točke: https://www.alps.hockey/en/stats/individual-stats/point-leaders

DJF 0950

Cazzola (desno) je v rednem delu dosegel največ točk. Foto: Domen Jančič

ZADETKI, ASISTENCE IN +/- STATISTIKA

Največ zadetkov v rednem delu je dosegel Kanadčan Remy Giftopoulos, igralec Cortine, ki je zadel 30-krat. Na 4. mestu lestvice najdemo Žana Jezovška, ki se je zabil 24 zadetkov. Najboljši asistent rednega dela je bil Mathew Wilkins (47 podaj). Pri Jeseničanih je bil v tem elementu najboljši Blaž Tomaževič, ki je dosegel 38 asistenc, kar ga uvršča na visoko 5. mesto med vsemi hokejisti.

Zadetki: https://www.alps.hockey/en/stats/individual-stats/goal-leaders

Asistence: https://www.alps.hockey/en/stats/individual-stats/assist-leaders

V statistiki +/- prevladujejo hokejisti Olimpije, ki zasedajo kar prvih 6 mest. Od naših ima najboljšo statistiko Žan Jezovšek (+28), kar ga uvršča na 10. mesto med vsemi. Naslednja najboljša v našem moštvu sta Tomaževič (+27) in Sodja (+22).

+/- statistika: https://www.alps.hockey/en/stats/individual-stats/statistics

KAZENSKE MINUTE

Najmanj disciplinirani hokejist rednega dela je bil Jonas Kail, član Linza. Privoščil si je 67 kazenskih minut. Najvišje na tej lestvici v našem moštvu je Gašper Glavič, ki je odsedel 1,30 kazenske minute/tekmo oz. 43 kazenskih minut na vseh tekmah.

Kazenske minute: https://www.alps.hockey/en/stats/individual-stats/penalty-leaders

VRATARJI

Za konec si poglejmo še statistiko vratarjev. Največji odstotek obranjenih strelov je imel finski čuvaj mreže pri Olimpiji, Paavo Hölsä. Na 26 odigranih tekmah je obranil kar 94,5 % strelov na svoja vrata. Sledijo De Filippo 93,5 % (Cortina), Vallini 93,1 % (Asiago) in Furlong 92,7 % (Pustertal). Na odličnem 5. mestu se je znašel naš vratar Žan Us, ki je obranil 92,6 % strelov na svoja vrata.

Statistika vratarjev: https://www.alps.hockey/en/stats/individual-stats/goaltending-statistics

DJF 7210

Žan Us je bil Odličen. Na 34 tekmah je obranil 92,6 % strelov. Foto: Domen Jančič

Delite s prijatelji

Povezano