Železarji ekspresno do polfinala

HDD SIJ Acroni Jesenice – HC Gherdeina valgardena.it 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)

AHL, četrtfinale, 3. tekma

Četrtek, 1. 4. 2021, ob 20.30

Jeseničani so imeli nocoj prvo zaključno žogico v četrtfinalnem dvoboju proti ekipi Gardene. Veseli dejstvo, da se je v kader po krajši odsotnosti zaradi poškodbe kolena vrnil Jaka Sodja, ki je tokrat tekmo začel v 3. napadu, skupaj z Djumičem in P. Rajsarjem.

Zasluženo vodstvo po 1. tretjini

Srečanje v Podmežakli se ni začelo v skladu z našimi željami. Že po minuti in štirih sekundah igre so gostje iz Gardene povedli. Tomasini je lepo izigral našo obrambo in podal pred gol do Niemelä, ki je brez večjih težav premagal Usa. Gostje so si po zadetku priigrali še nekaj lepih priložnosti, za tem pa so pobudo prevzeli Železarji, ki so iz minute v minuto postajali nevarnejši. Napadalna igra se jim je obrestovala v 6. minuti, ko je Jezovšek naprej stresel okvir vrat Smitha, le nekaj trenutkov kasneje pa je s pravo petardo prerešetal njegovo mrežo in poskrbel za izenačenje. V naslednjih minutah je tempo pričakovano malenkost padel, a daleč od tega, da bi v Podmežakli spremljali slab hokej. Mirno lahko rečemo, da so bili tudi v drugi polovici tretjine Železarji boljši nasprotnik. Najprej je Djumič stresel okvir vrat, nekaj minut kasneje, natančneje na začetku 18. minute, pa je kronal čudovito akcijo za vodstvo z 2:1. Svetina je v napadalni tretjini odvzel ploščico neprevidnim gostom, podal do Saša Rajsarja, ki je lepo preigral Smitha in za tem zaposlil neoviranega Djumiča, ki mu ni bilo težko zadeti.

Gardena z obilico sreče do izenačenja

Tudi druga tretjina se je začela živahno. Prve minute so postregle z nekaj priložnostmi, za tem pa smo v 24. in 25. minuti videli prvi izključitvi na tekmi, po eno na vsaki strani. Kazni Sullmanna in Šturma nista bili usodni za nobeno od ekip. V 30. minuti je Sašo Rajsar spotaknil Tomasinija in gostje so znova napadli z igralcem več. Z obilico sreče jim je power play uspelo izkoristiti. Po enem od posredovanju Usa se je plošček namreč odbil naravnost na Šironvnikovo drsalko in se za tem skotalil v mrežo. Po mrku v prvi tretjini, so se izključitve nadaljevale. Na začetku 32. minute so z igralcem več napadali še Železarji, a navkljub nekaj dobrim priložnostim niso uspeli priti do vodstva. Do konca tretjine smo videli še nekaj malega strelov na vsaki strani, a ostalo je pri 2:2 in v Podmežakli je bilo še vse odprto.

Us z izvenzemeljsko obrambo v zadnji sekundi poslal Gardeno domov

Kmalu po začetku zadnje tretjine so gostje neuspešno lovili vodstvo ob vnovični igri z igralcem več. Gardena je imela malce več od igre tudi v naslednjih minutah, a kot naročen je prišel protinapad Železarjev v 48. minuti, ko je Glavič prodrl po desni strani, podal v sredino do Kočarja, ta pa je z natančno odmerjenim strelom poskrbel za pomembno prednost pred zaključkom tekme. Železarji so dobro igrali naslednjih nekaj minut. Gostom so preprečili, da bi si priigrali kakršnokoli večjo priložnost za zadetek. 2 minuti in 20 pred iztekom rednega dela je Smith še tretjič v seriji predčasno zapustil svoja vrata. Jezovšek se je hitro znašel v priložnosti za zadetek v prazno mrežo, a so gostje pred vrati strel uspešno blokirali. Sledil je timeout in Gardeni je ostala še minuta in pol za izenačenje. Imeli so nekaj zrelih priložnosti, najzrelejšo prav v zadnji sekundi, ko je smrtno priložnost McGowana na resnično fenomenalen način obranil Us in s tem poskrel za piko na i predstavam Železarjev v četrtfinalu. Z zmago so se Jeseničani pridružili Olimpiji in Asiagu, ki sta se malce prej že uvrstili v polfinale.

Zmago je pokomentiral strelec odločilnega zadetka Timotej Kočar:

“Odlična serija. Zelo težko prigarana zmaga, a boljši smo bili vse tri tekme in zasluženo gremo v polfinale. Zdaj je pred nami nekaj dni počitka, po tem pa se bomo pripravili na nasprotnika v polfninalu. Kar pa se tiče Žana Usa, pa nas je že večkrat letos podržal, za današnjo obrambo ob koncu pa mu še enkrat vsa čast.”

Delite s prijatelji

Povezano