Author picture

Železarji po kazenskih strelih znova do zmage na derbiju

HDD SIJ Acroni Jesenice – HK SŽ Olimpiija 2:1 (1:0, 0:1, 0:0, 0:0, 1:0) *SO

Državno prvenstvo

Sobota, 2. 1. 2021, ob 20.00

Danes zvečer je bila v jeseniški lepotici na vrsti prva tekma v koledarskem letu 2021. Znova smo se srečali z večnimi tekmeci iz Ljubljane. Šlo je za našo zadnjo tekmo v rednem delu državnega prvenstva. Že v ponedeljek bo sledil 1. četrtfinalni dvoboj proti ekipi Celja. Rezultat današnje tekme na lestvici ni prinesel spremembe. Olimpija si je predčasno zagotovila 1. mesto in bo imela v finalu (v kolikor bosta obe ekipi tja uvrščeni) prednost domačega ledu. Kljub temu pa je vsak derbi posebna tekma in obe ekipi sta si pred dvobojem želeli zmage.

Sašo Rajsar nas je v 17. minuti popeljal v vodstvo

Uvod v tekmo je bil zelo dinamičen. Oboji so si že v štartu priigrali kar nekaj zanimivih priložnosti. V 6. minuti smo po izključitvi Orehka dočakali prvi powerplay, pri tem smo enkrat resneje ogrozili vrata Hölse, a se je finski čuvaj mreže izkazal. Nekaj minut kasneje si je napako privoščil Kočar in prvič so z igralcem več pretili tudi gostje, a tudi oni neuspešno. V 2. polovici tretjine se je tempo malce umiril. Gledali smo malce več raztgane igre, a so postajali naši fantje proti koncu tretjine vse bolj nevarni. Nanizali so nekaj krasnih akcij, eno od teh pa je v 17. minuti z zadetkom kronal Sašo Rajsar. Dobra igra naših fantov ni pojenjala vse do konca tretjine. v 19. minuti si je kazen 2+10 minut zaradi udarca v glavo prislužil Zajc, rezultat pa se ni spremenil. Železarji so odšli na odmor z minimalno, a več kot zasluženo prednostjo.

Olimpiji uspelo izenačiti

Natanko minuto po začetku 2. tretjine se je na kazensko klop usedel Jure Sotlar in naši so še tretjič na tekmi napadali z igralcem več. Hölsä se je znova izkazal z nekaj obrambami. Tik ob zaključku powerplaya je po naši gobi napaki Mušič sam zadrsal pred Usa, a je naš čuvaj mreže dobro posredoval in ostalo je pri 1:0. Sledile so minute brez večjih priložnosti na obeh straneh. Jeseničani so dobro nadzorovali potek igre vse do 29. minute, ko si je Jezovšek prislužil dvominutno kazen. Po minuti in pol powerplaya se je na klop za kaznovane usedel še Urukalo in našo obrambo je čakala zahtevna naloga. Požrtvovalni Železarji, na čelu z Usom, so se odlično odrezali in ostalo je pri našem minimalnem vodstvu. Na žalost so Ljubljančani lepo zaključili enega od naslednjih napadov. Pred golom je plošček v našo mrežo preusmeril Aleš Mušič. Rdeči so kljub prejetemu zadetku nadaljevali s svojo igro. Bili so blizu novemu vodstvu, a je ob zaključkih zmanjkalo tudi malce sreče. Izid je bil tako pred zadnjo tretjino poravnan.

Brez odločitve v zadnji tretjini

V zadnji tretjini so prvi zapretili gostje, a se je z dvema obrambama izkazal Us. Železarji so hitro za tem vzpostavili ravnotežje in tudi sami začeli pogledovati proti ljubljanskim vratom. Znova smo postajali vse nevarnejši, derbi pa je bil iz minute v minuto bolj gledljiv in napet. V 52. minuti je po mnenju sodnikov Djumič v svoji napadalni tretjini nepravilno zaustavil enega od ljubljanskih hokejistov in videli smo prvi powerplay v zadnji tretjini. Olimpija je prišla do nekaj strelov, a je bil Us znova zelo zanesljiv. 4 minute pred koncem smo številčno premoč dočakali tudi mi. Kljub obleganju vrat Hölse nam 4. powerplaya na tekmi ni uspelo izkoristiti. Redni del se je tako končal z rezultatom 1:1 in v Podmežakli smo spremljali podaljšek.

Jezovšek in Us junaka pri izvajanju kazenskih strelov

Podaljšek 3 na 3 vedno prinese veliko dinamike. Prekinitev v podaljšku praktično ni bilo, obe ekipi pa sta si priigrali po eno izrazitejšo priložnost, zadetka pa nismo videli. Tako so bili na vrsti kazenski streli. Znova se je izkazal fenomenalni Us, ki je Olimpiji obranil vseh 5 kazenskih strelov. Na drugi strani se je v 3. seriji z zadetkom izkazal Žan Jezovšek in Jeseničani so prišli do nove, zaslužene zmage proti večnim tekmecem!

Današnji strelec Sašo Rajsar je takole strnil svoje misli po tekmi:

“Za nami je ena zelo težka tekma. Veliko neizkoriščenih priložnosti, sploh ob igri z igralcem več. V 1. tretjini smo izkoristili njihovo napako, v 2. tretjini je bilo nekaj priložnosti na vsaki strani, veliko igre z igralcem več. Na koncu smo po eni napaki prejeli zadetek. Malce smo se izgubili v obrambni tretjini, oni pa so to izkoristili. Na koncu pa kazenski streli, ki so loterija. Mi smo bili danes srečnejši od njih.”

Delite s prijatelji

Povezano