ŽELEZARJI PREBUJALI JEKLENO VOLJO S PETRO MAJDIČ

V idiličnem naravnem okolju doline Završnice, natančneje v rekreacijskem parku enakega imena, so se naši železarji zagnano lotili povsem drugačnega treninga. Brez drsalk, brez hokejske palice in brez okorne zaščitne hokejske opreme so delovali izredno lahkotno. Na programu treninga je bila – ne tako lahkotna – nordijska hoja s Petro Majdič.

V Skupini SIJ že tretje leto zapored v sklopu projekta Jeklena volja, katerega ambasadorka je prav Petra Majdič, organizirajo prenos njenih motivacijskih in trenažnih veščin.

V uvodnem delu so se člani ekipe skupaj s trenerjem Nikom Zupančičem seznanili z osnovami vadbe, koraki in njihovimi variacijami. Od umirjene, relativno počasne hoje s poudarkom na nadzorovanih gibih za izboljšanje koordinacije in na vključevanju mišic celega telesa ter pravilnem dihanju je vadba prešla v tekaško izvedbo in to s poskoki navkreber. Takrat … takrat pa smeh potihne tudi pri vrhunskih športnikih, saj se vsakdo, četudi v izjemni kondiciji, nenadoma znajde v borbi s samim seboj. S tehniko, eksplozivnostjo, koordinacijo, ritmom … in z zrakom, ki ga primanjkuje.

»Nordijske hoje nisem še nikdar vključil v trenažni proces. Kot trener sem zelo odprt za nove ideje in načine vadbe, tako da bi nordijska hoja lahko bila vključena v način treninga hokejskega igralca,« je povedal Nik Zupančič.

HDD SIJ Acroni Jesenice trening s Petro Majdič 6

Nordijsko hojo v intenzivnejših različicah pogosto vključujejo v trenažni sistem tekači na smučeh in biatlonci, tokratna vadba pa je bila načrtno prilagojena za železarje, ki so se lani že preizkusili v teku na smučeh s Petro Majdič. Cilj tovrstnih druženj in spoznavanj vadb je motiviranje in prenos veščin iz drugih športnih disciplin, saj takšno bogatenje z izkušnjami pripomore k širšemu razmišljanju in morda celo k »miselnim preskokom«, ki so včasih nujno potrebni za napredek, hkrati pa so tudi popestritev trenažne rutine.

Po treningu nordijske hoje s Petro Majdič so nam svoje vtise zaupali tudi hokejisti. Večina se z nordijsko hojo še ni srečala, tovrsten trening pa se je vsem zdel zelo zanimiv. »Bilo je sproščeno in zabavno, pa seveda tudi koristno, saj smo se naučili nordijsko hojo pravilno izvajati,« je svoje vtise po dogodku strnil Patrik Rajsar. Pa se trening zelo razlikuje od treningov, kot jih poznajo? »Od naših treningov na ledu se nordijska hoja ne razlikuje preveč, saj pri obeh športih dela celo telo, tudi glava,« je povedal Miha Krmelj. In kako težak se jim je zdel trening? »Zdi se mi, da je vsaka vadba toliko težka, kolikor si jo narediš sam oziroma kolikor se potrudiš,« je povedal Nejc Brus.

Ob tej priložnosti je Irena Kolenc Janović, predstavnica SIJ Acroni Jesenice, povedala: »V Skupini SIJ v največji meri poskušamo lokalnemu okolju dati priznanje in vlagati vanj na različne načine. Pa ne zgolj v materialnem smislu, ampak tudi v vsebinskem. Eden od načinov je tudi naša dolgoročna sponzorska prisotnost v številnih klubih, na Jesenicah pa je naša vključenost v športno zgodbo in uspehe železarjev prerasla že v tesno čustveno navezo. Ali v jeziku navijačev – srce bije za hokej!«

Našemu generalnemu sponzorju Sij Acroni Jesenice iz skupine SIJ se iskreno zahvaljujemo za ponovno organizacijo malo drugačnega treninga in prebujanje dodatne jeklene volje, ki jo bodo v prihajajočih dneh naši železarji zelo potrebovali.

Ena ekipa, eno srce. ž

HDD SIJ Acroni Jesenice trening s Petro Majdič 12

Delite s prijatelji

Povezano