Author picture

Železarji pripravljeni pred novo sezono alpske lige

Hokejisti HDD Sij Acroni Jesenic so opravili z vsemi osmimi tekmami pripravljalnega obdobja pred tekmovalno sezono 2022/23. V svojo sedmo sezono v alpski ligi se podajajo z visokimi pričakovanji.

Te je še okrepil odličen zaključek pripravljalnega obdobja. Po uvodnih porazih so se varovanci Gabra Glaviča hitro pobrali, našli pravo igro in zmagali na naslednjih šestih zaporednih obračunih.

Čeprav je za ekipo le mesec dni skupnih treningov in tekem je bilo na ledu moč opaziti povezanost v ekip, kar potrjuje tudi Gaber Glavič: “V ekipi že od začetka vlada dobro vzdušje, kar je zelo pomembno. Mislim, da smo vsi med seboj našli pravo kemijo. To je eden od večjih pogojev za dobre predstave. Kot sem že omenil smo način kakšni želimo biti v veliki meri že začrtali. Prav na vseh 8 tekmah smo nastreljali nasprotnika, kar pomeni da bomo ekipa ki želi veliko igrati s pakom. Kadar ga nimamo ga želimo čim hitreje nazaj. Na kakšen način je odvisno tako od situacije na ledu, kot tudi od kvalitete nasprotnika. Vsekakor bo ta del tudi zelo pomemben.”

IMG 2377

Po nekaj dneh rednih treningov, pa je že napočil čas za prijateljske boje in prve preizkušnje. Na prvi prijateljski tekmi nove sezone je bil od Jesenic z 2:0 na Tirolskem boljši Pustertal. V Budimpešti je po slabem začetku Gorenjcev s 6:1 zmagala ekipa MAC. Precej bolje pa so se Železarji odrezali na tekmah v Sloveniji. Z zmagama nad Ferencvarošem s 4:1 in izbrano ekipo Slovenije s 5:0 se je naša ekipa veselila skupne zmage na poletni ligi na Bledu.

To pa je bil le začetek odličnih iger Jesenic v zadnjih tednih. Dobro igro v obrambi so Gorenjci pokazali na tekmi proti aktualnemu prvaku alpske lige Asiagu. Formo pa so podprvaki tega tekmovanja stopnjevali še ob zmagah nad Linzem s 3:2 in Kitzbühlom s 3:1. Piko na i so Železarji dodali še s torkovo domačo zmago nad madžarskim MAC-em, ki so se mu za poraz maščevali z izidom 4:2.

Pripravljalno obdobje, pa je komentiral tudi glavni trener, Gaber Glavič: “S prvim delom sem zadovoljen. Fantje so pokazali pravi pristop in s tem je prišel tudi napredek z vsakim tednom in novo tekmo. Zelo hitro so razumeli kako hočemo igrati, kaj bo naša prepoznavna igra. Tekem je bilo ravno prav. Nasprotniki so bili renomirani in dobri. Igrali smo domače in gostujoče tekme. Se pravi preizkusili ekipo v vseh pogojih, ki nas čakajo v sezoni. Zelo dobro začrtane pripravljane tekme.”

Da, je celotna ekipa enakega mnenja, pa dokazuje tudi Gašper Glavič: “Lahko smo zadovoljni s tem pripravljalnim mesecem. Začeli smo zelo solidno s tekmo proti Pustertalu, ki velja za močnejšega nasprotnika in dokazali, da smo lahko zelo enakovredni. Kljub temu, da smo izgubili, smo dvorano zapustili s pokončnimi glavami. V Budimpešti je sledila nova preizkušnja, ki je bila po mojem mnenju najslabše odigrana tekma. Po tistem pa smo dvigovali formo in nanizali kar nekaj zaporednih zmag. Zato mislim, da gremo lahko v sezono zelo samozavestno.”

DSC 2946

Pred Jeseničani je zdaj začetek sedme sezone v alpski ligi. V njej se moštvu z obilico smole naslov prvaka vztrajno izmika. Še najbližje so bili Železarji lani, ko so v odločilni peti tekmi finala proti Asiagu nesrečno izgubili v zadnjih trenutkih obračuna.

Navdušenja nad pričetkom Alpske hokejske lige, glavni trener ni skrival: “V AHL ne skrivamo vloge ožjega favorita. Vendar 1. cilj je najprej Playoff mesto med prvimi šestimi ekipami. Zelo sem vesel, da je vsaka serija na 4 zmage. Takrat resnično zmaga boljša ekipa.

Letos bo regionalno tekmovanje sestavljalo 15 moštev. Po sedem iz Avstrije in Italije in Jesenice kot edini slovenski predstavnik. Alpsko ligo so po koncu lanske sezone zapustili Asiago, Feldkirch in Vienna Capitals Silver, novinci pa so hokejisti Unterland Cavaliers. Vse ekipe bodo v rednem delu odigrale po 28 tekem. Sledil bo Master Round najboljših petih ekip in nato izločilni boji v serijah na štiri zmage.

Želje in cilji so jasni, tudi pričakovanja so visoka in težko je uiti pritisku favoritov. Kljub vsemu, pa je kapetan pred pričetkom nove tekmovalne sezone zelo previden: “Lahko smo optimistični in napovedujemo marsikaj. A bodimo realni. Gremo tekmo po tekmo. Vemo, da so se ekipe okrepile in da je sprva potrebno preizkusiti vse nasprotnike. Po prvem krogu, pa verjamem, da bomo že lahko dali realno oceno, kakšna bo naša pot v sezoni.”

Nov napad na krstno lovoriko v alpski ligi bodo hokejisti Jesenic začeli v soboto, ko v dvorano Podmežakla prihaja italijanska Cortina.

Ena ekipa, eno srce!

Delite s prijatelji

Povezano