Železarji tudi v letošnjem polfinalu prekratki za eno zmago

HDD SIJ Acroni Jesenice – Migross Supermercati Asiago Hockey 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

AHL, polfinale, 5. tekma

Sobota, 17. 4. 2021, ob 17.30

Današnji dan so mnogi poimenovali kar slovenski hokejski praznik, saj sta bili pred obema slovenskima ekipama odločilni 5. tekmi polfinala. Napetost je bila seveda na vrhuncu. Držali smo pesti in upali, da bo Železarjem uspela zgodovinska prva uvrstitev v finale AHL.

Vratarja vselej na mestu v 1. tretjini

Uvod v tekmo je bil pričakovano sila izenačen. Spremljali smo gledljiv hokej z nekaj streli na obeh straneh. Prvič je bilo zares vroče v 4. minuti, ko sta si v razmaku nekaj sekund P. Rajsar in Hebar priigrala lepi priložnosti, a Vallini je prvič pokazal iz kakšnega testa je. Nekaj minut kasneje je imel krasno priložnost neposredno pred gostujočimi vrati še Jezovšek, a tudi tokrat se 27-letni Italijan ni pustil premagati. V 11. minuti so prvič močneje pritisnili tudi hokejisti Asiaga. Zadeli so vratnico in v istem napadu izsilili še izključitev Stojana. Obramba Železarjev je bila ob igri z igralcem manj na mestu. Do konca tretjine priložnosti ni bilo več veliko. Najlepšo je imel S. Rajsar, a je bil pri zaključku premalo natančen in ekipi sta odlšli na prvi odmor prez doseženega zadetka.

Železarje sta dve napaki drago stali

Sašo Rajsar se je znašel v izjemni priložnosti tudi ob začetku 2. tretjine. Bil je sam pred Vallinijem, a je malenkost predolgo odlašal s strelom in Valliniju je uspelo zbrati novo obrambo. Železarji so nadaljevali z dobro predstavo. Na začetku 23. minute so dočakali prvi power play in ga na naše veselje tudi izkoristili, po tem, ko je bil pred golom spreten Jaka Sodja. Rdeči so povedli več kot zasluženo in so bili tudi po zadetku podjetnejši od ekipe Asiaga. Kar nekajkrat so imeli precej prostora pred vrati Asiaga, a goste je reševala njihova #35. Žal se je v 34. minuti zgodilo tisto, česar si nismo želeli. Hokejistom Asiaga je uspelo izpeljati hitro akcijo, ki jo je z zadetkom kronal Marchetti. Zadetek je gostom dvignil krila, Železarji pa so v 38. minuti storili novo napako in gostom dopustili še en protinapad, ki ga je znova izkoristil Marchetti. Čeprav so naši fantje večji del tretjine odigrali z odliko, sta jih dve napaki pred zadnjo tretjino spravili v neugoden položaj.

Ekipa Asiaga zdržala do konca

Prvih 10 minut zadnje tretjine je minilo zares izjemno hitro. Prekinitev je bilo malo, o izključitvah pa ni bilo ne duha ne sluha. Žal Jeseničani do tistih res pravih priložnosti niso prišli. Na drugi strani se je Us izkazal z dvema obrambama. Železarji so za tem nekajrkrat stisnili goste v njihovo obrambno tretjino, a 5 minut pred koncem rednega dela so bili še vedno v zaostanku. Na začetku 57. minute je nalet utrpel Tomaževič, a sodniška piščalka je ostala nema. Na srečo je bilo z odličnim napadalcem vse v redu in že minuto kasneje se je znašel v dobri priložnosti, a je po mnenju sodnikov ob tem napravil prekršek in Železarji 2 minuti in 7 sekund pred koncem ostali z igralcem manj na ledu. Po nekaj sekundah so prišli do ploščka in takoj potegnili Usa iz vrat. Gostje so skoraj zadeli v prazna vrata, a Jeseničanom je ostalo kanček upanja. Pohiteli so v napad in pičlih 6 sekund pred piskom sirene dočakali celo power play. Ključen je bil sodniški met pred vrati Asiaga, a dobili so ga gostje in serija je bila odločena. Žal je bila za naše fantje tudi v letošnji sezoni nesrečna odločilna 5. tekma polfinala.

Po zadnji tekmi v AHL je za nas spregovoril kapetan Andrej Tavželj:

“Težek poraz na koncu. Kljub temu, da smo imeli prvi dve tretjini veliko priložnosti in da smo se držali plana, ki smo ga začrtali pred tekmo. Tudi ta tekma je tako kot vse ostale šla na gol razlike. Na žalost z enim doseženim golom težko zmagaš takšno tekmo. Zadnjo tretjino smo poskušali vse. Oni so se, kot že nekajkrat med serijo, potegnili nazaj in niso dopuščali veliko prostora. Mi nismo imeli veliko posesti plošča v njihovi obrambni tretjini in si nismo priigrali veliko priložnosti. Na koncu zaslužena zmaga Asiaga, kljub temu, da je šlo na gol razlike. Žal mi je, da nismo bili mi tisti, ki smo se na koncu veselili.”

Delite s prijatelji

Povezano