Author picture

Železarji v sezoni 2020-21 (1. del)

Slovenijo je znova zajela epidemija nalezljive bolezni COVID-19, ki v teh trenutkih ni prizanesljiva niti do našega moštva. V času neigranja tekem je prav, da pogledamo nazaj in osvežimo spomin na dogajanje v dosedanjem delu sezone. Za vas smo pripravili pregled poteka sezone 2020-21, ki ga bomo z vami delili v treh delih. V 1. delu bomo obudili spomin na letošnje pripravljalne tekme.

24. avgusta začetek skupnih priprav na ledu

Dobra dva meseca nazaj so Železarji prvič po dolgem premoru stopili na ledeno ploskev dvorane Podmežakla. Treningom sta se pridružila tudi povratnika v rdeči dres, Žan Us in Žan Jezovšek, ki sta bila pred začetkom sezone zagotovo najbolj zveneči okrepitvi v ekipi Jesenic. Fantje so na priprave prišli z jasnim skupnim ciljem – dokončati uspešno lansko delo. Trener Šivic, je bil po prvem treningu navdušen nad pripravljenostjo svojih varovancev. Izpostavil je velik napredek v primerjavi z lansko sezono. Železarji niso imeli veliko časa za uigravanje, saj jih je že 6 dni kasneje čakala prva pripravljalna tekma.

7 pripravljalnih tekem, 3 zmage in osvojena poletna liga

Železarji so prvo pripravljalno tekmo odigrali proti starim znancem, ekipi EC VSV iz Beljaka, s katerimi smo vrsto let merili moči v istih tekmovanjih, nazadnje med letoma 2006 in 2012, v močnem razširjenem avstrijskem tekmovanju, ligi EBEL (zdaj BAHEL). Gostovanja v beljaški leseni dvorani so bila vedno nekaj posebnega za navijače obeh ekip. Tekmo je spremljalo več kot 1.000 privržencev VSV-ja, naši navijači pa si tekme zaradi COVID ukrepov v živo niso mogli ogledati. Železarjem se je poznalo, da je bila to za njih šele prva resna preizkušnja sezone, kljub temu, pa so na Avstrijskem Koroškem pustili dober vtis. Jeseničani so na tekmi celo povedli, strelec prvega zadetka v pripravljalnem obdobju pa je bil 19-letni debitant v vrstah rdečih, Anže Podrekar. Prva tretjina je postregla s še štirimi zadetki. 3 so dosegli domači, v vrstah Jesenic pa je bil uspešen Jaka Šturm. Beljačani so imeli pobudo skozi večji del tekme, na koncu so zasluženo slavili s 6:3. Zadnji strelec v vrstah Jesenic je bil Aljoša Crnovič.

VSV vs Jesenice Preseason 30082020 1 von 1 2

Oster dvoboj s prve pripravljalne tekme sezone. Foto: EC VSV

Nekaj dni kasneje je sledilo novo dokazovanje proti BAHEL ligašu, tudi tokrat na Avstrijskem Koroškem. Jeseničani so gostovali v Celovcu, za domače sta na tekmi nastopila tudi Rok Tičar in Blaž Gregorc. Tekma je potekala za zaprtimi vrati, končni rezultat pa je bil 4:2 za KAC. Jeseničani so pokazali dober obraz proti favoriziranim Celovčanom, v vratih je blestel Žan Us. Po 40. minutah je bil rezultat celo izenačen (1:1), domačini so odpor Gorenjcev uspeli streti šele v zadnjih 20. minutah. Za Železarje sta bila uspešna Sodja in kapetan Tavželj.

Med 10. in 12. septembrom, je sledilo dokazovanje na poletni hokejski ligi na Bledu. Končne razvrstitve se vsi radi spominjamo, Železarji so po zmagi nad selekcijo Slovenije in večnimi tekmeci iz Ljubljane, osvojili končno 1. mesto. 1. tekmovalni dan je bil na sporedu vnovičen dvoboj proti ekipi VSV, ki je na Bled pripotovala le za to srečanje. Tudi tokrat so se Jeseničani dobro zoperstavili favoriziranim Beljačanom in prvo tretjino po zadetku Hebarja celo dobili. VSV je v 2. tretjini prišel do izenačenja, do zmage pa jim je uspelo priti v zadnjih 20. minutah, ko so zadeli še dvakrat. Naslednji dan smo prišli do prve zmage v pripravljalnem obdobju. Tekma proti selekciji Slovenije se je končala s tesno zmago s 4:3. Za Jeseničane so bili uspešni Tomaževič, Jezovšek in Hebar, ki je zadel dvakrat. Tekmo si bomo zapomili tudi zaradi nekaterih zanimivosti. Selekcijo Slovenije je vodil selektor reprezentance Slovenije, Matjaž Kopitar, v kadru pa je imel tudi 28-letnega Luko Ščapa, ki je le nekaj dni za tem postal član Železarjev.

DJF 6034 1

Ščap je le nekaj dni po odigrani poletni ligi na Bledu, prestopil v vrste Železarjev. Foto: Domen Jančič

Zadnji dan poletne hokejske lige na Bledu je odločal o tem, kdo se bo veselil prve osvojene lovorike v sezoni. Tradicionalno sta si nasproti stali dve najuspešnejši slovenski hokejski ekipi – Jesenice in Olimpija. 1. tretjina ni prinesla zadetkov, v vratih Jesenic pa je navduševal fenomenalni Žan Us. Že v 1. minuti nadaljevanja je Mirko Djumič poskrbel za veselje privržencev rdečih, ki pa ni trajalo dolgo. Nespretnost Železarjev ob igri z igralcem več je kronal Zajc, ki je po samostojni akciji poskrbel za izenačenje na 1:1. V zadnji tretjini smo spremljali izenačen dvoboj, ki so ga zaznamovale dobre obrambe Usa in Hölse. Do spremembe na semaforju je prišlo 5 minut pred koncem tekme, ko je Djumič s fantastičnim prodorom zadel še drugič na tekmi in Železarjem priboril prvo lovoriko sezone.

DSC3671

Železarji so na krilih Usa in Djumiča takole pozirali ob prvi osvojeni lovoriki sezone. Foto: Sara Ros

Fantje so po osvojeni poletni ligi, v Ljubljani odigrali Pokal Slovenije, ki se ga bomo podrobneje dotaknili prihodnjič. Tokrat bomo obudili spomin še na dvojček tekem proti volkovom iz Pustertala. Konec meseca septembra, smo najprej gostovali v mestecu Bruneck, na čudovitem Južnem Tirolskem. Pustertal je ravno na tej tekmi odigral svojo zadnjo prijateljsko tekmo na starem Rienzstadionu, na katerem volkovi zaključujejo svojo 62-letno odisejado. Tekma nam ne bo ostala v dobrem spominu, saj so domači na koncu slavili s kar 5:0. V vratih Jesenic je začel Urban Avsenik, ki pa se je v zadnji tretjini poškodoval. Slast nastopa v članskem moštvu je tako okusil mladi, 18-letni Gašper Panjtar. Štiri dni kasneje, na povratni tekmi v domači Podmežakli, ki je potekala pred nekaj sto gledalci, smo spremljali povsem drugačno predstavo Železarjev, ki so narekovali tempo od 1. minute naprej. Že v 1. tretjini jim je uspelo zadeti 3-krat, uspešni so bili Jezovšek, Sodja in Glavič. V nadaljevanju so se gosje približali na zgolj gol zaostanka, a so v zadnjih 20. minutah Železarji postavili stvari na svoje mesto. Uspešna sta bila Rajsar in Djumič, ki je poskrbel za končno zmago s 5:2.

Posnetek tekme HDD SIJ Acroni Jesenice – HC Pustertal. Avtor: HOKEJ TV

Železarji so pripravljalno obdobje tako sklenili s tremi zmagami in štirimi porazi (3 od teh so doživeli proti nasprotnikoma iz lige BAHEL). Na 7. tekmah, se je med strelce vpisalo 11 hokejistov Jesenic. S po tremi zadetki sta bila prva strelca pripravljalnih tekem Andrej Hebar in Mirko Djumič. Dosegli smo 17 zadetkov, prejeli pa 24.

Delite s prijatelji

Povezano