Author picture

Žiga Kogovšek: “Cilj je, da zvezdica ostane doma!”

Čas je za nov pogovor z našimi Železarji. Tokrat smo se pogovoarjali z Žigo Kogovškom, ki je po poškodbi prvega vratarja Oscarja Froberga, prevzel varovanje jeseniških vrat. Priznati moramo, da se je Žiga izkazal s svojimi obrambami in dokazal kako močen člen ekipe predstavlja. Žiga je v letošnji sezoni odigral 17 tekem in obranil kar 175 strelov na gol, s čimer si je prilužil kar 90% uspešnost na odigranih tekmah Alpske hokejske lige.

Povprašali smo ga veliko zanimivih stvari. Kaj vse nam je zaupal, pa si lahko preberete spodaj.

DSC 0287

Žiga, na zadnjih tekmah si zaradi odsotnosti Oscarja dobil več priložnosti, da pokažeš kdo si in kaj zmoreš. Meniš, da si svojo priložnost dobro izkoristil? Kako bi ti ocenil svoj doprinos vsem zmagam in svojo trenutno formo?

“Mislim da sem svojo priložnost dobro izkoristil. Prepričan sem, da sem ekipi doprinesel dodatno energijo z nekaj zbranimi dobrimi obrambami. Mnenja sem, da vratar s svojimi obrambami namreč v ekipo prinaša dodatno energijo in motivacijo. Takrat, ko je bilo najbolj pomembno sem podprel ekipo in zadržal do konca. Seveda pa na tej točki nesmemo zanemariti tudi ekipnega dela. Dobra obramba, blokiranje strelov in uspenšnost v napadu skupaj tvori formulo za doseganje dobrih rezultatov.”

Bi lahko našim navijačem opisal kakšni so občutki, ko se med tekmo v trenutku obrne potek igre in nasprotni igralec predrsa obrambo ter je kar naenkrat sam pred teboj? O čem v tistem trenutku razmišljaš?

“Ko se potek igre obrne in igralec nasprotne ekipe pridrsa sam proti meni, se mi nekoliko poveča adrenalin. Moje misli so usmerjene le v eno – da plošček ne konča za mojim hrbtom. Kaj več pa v tistem trenutku ne razmišljam.”

V letošnjem letu je klub zamenjal tudi trenerja golmanov, mesto je prevzel Aleksander Petrov. Kako ti gledaš nanj, kot trenerja?

“Zelo sem bil vesel, ko se nam je po nekaj mesecih pridružil trener vratarjev saj smo sezono začeli brez. Priznati moram, da sva z Aleksandrom v zelo dobrih odnosih, način njegovega dela mi odgovarja. Ima veliko znanja in vidi se, da v svoje delo in nas vratarje vlaga, praktično vse. Velik poudarek je tudi na sami komunikaciji in pogovorih, saj so ti zelo pomembna vez in zaupanje med trenerjem in vratarji, ki pa ga v pretekli sezoni nisem čutil.”

Imaš mogoče pred samo tekmo kakšne rituale? Kakšne?

“V preteklosti sem imel zelo veliko ritualov, vendar tega kar na enkrat postane preveč in ti škodijo oziroma razmišlajš samo kateri ritual sledi namesto, da bi svoje misli usmeril v delo na ledu. Trenutno pa bi težko govoril o ritualih, lažje bi bilo, če bi rekel, da imam neko rutino. Tako pred vsako tekmo imam urejeno prehrano, čas zase, da zbistrim misli, si vzamem čas, da v garderobi pripravim vse kar potrebujem za tekmo. Posebno rutino pa imam tudi pri oblačenju svoje opreme. 1 uro in 30 minut pred tekmo si nadanem slušalke z glasbo ter pričnem z ogrevanjem. Nato nadaljujem z oblačenjem. 60 minut pred tekmo pričnem z oblačenjem in vedno pričnem opremo dajati najprej na levo nogo nprimer: najprej obujem levo drsalko, zavežem levo drsalko, zapnem levo banšino. Tik pred pričetkom si ugasnem glasbo in se do konca oblečem. Po ogrevanju na ledu si slečem dres, vzamem u roko silikonsko žogico, naredim nekaj vizualizacij in dihalnih vaj.”

V prihodnjem tednu vas čaka najprej tekma četrtfinala, v primeru zmage pa vas čaka že polfinale, kjer se boste za boj v finale podali mogoče prav z zmaji. Kakšni so vaši plani? Je trener Nik Zupančič že pričel s samimi pripravami na te tekme?

“Mislim, da ne potrebujem posebno poudarjat, da je naš cilj, da zvezdica ostane doma. Na tekme pa se še nismo začeli ekipno pripravljati saj nas je v preteklem tednu treniralo nekoliko manj, zaradi korona situacije.”

V prihodnjem tednu se zaključi tudi redni del v Alpski hokejski ligi, kjer trenutno zasedate prvo mesto. Kot trenutno kaže boste težko padli na nižje mesto od trenutnega. Kakšen je tvoj pogled na dosedanje delo ekipe?

“Dosedanje delo ekipe se mi zdi zelo dobro, kar kažejo tudi naši rezultati. Zdi se mi, da prav vsak član ekipe da vse od sebe, tako na tekmah, kot tudi na treningih.”

Kakšni so tvoji osebni cilji na hokejski ter privatni ravni?

“Glede hokejskih ciljev težko rečem. Seveda so neke želje oziroma pot, ki jo imam v glavi, pa vendar so želje nekaj drugega kot pa realnost. Najprej si želim, da bi oblekel dres slovenske članske reprezentance. Cilj, ki ga imam na privatni ravni pa je da bi odprl svoj fitnes centr s crossfit telovadnico in postal fitnes trener.”

Sam veš, da imamo resnično najboljše navijače, ki znajo pripraviti neverjetno vzudšje. Kaj tebi in ekipi pomenijo navijači, predvsem pa polne tribune?

“Navijači na Jesenicah so res neverjetni, saj tako glasne podpore s tribun ni slišati nikjer v Alpski ligi. Ko stopiš na led in vidiš polne tribune ter glasno navijanje ti to da dodatno energijo in še večjo motivacijo, da pripeljemo tekmo do konca z zmago. Zato upam, da bodo tribune kmalu zopet zaživele tako kot znajo le na Jesenicah.”

Delite s prijatelji

Povezano